ZAVRŠENA 20. JUBILARNA MEKTEBSKA LIGA U MALOM NOGOMETU/FUTSALU POLAZNIKA MEKTEBA MIZ-e SARAJEVO POBJEDNIK MEKTEB JEZERO

               U nedjelju 19. februara 2017. godine okončana je 20-ta sezona Malonogometne lige polaznika mektebske nastave MIZ-e Sarajevo. Završnica ovog vrlo popularnog takmičenja među polaznicima mektebske nastave održana je u sportskoj dvorani Osnovne škole „Porodice ef.Ramić“ u Semizovcu,

               U ovogodišnjoj jubilarnoj 20 sezoni mektebske lige u malom nogometu/futsalu,kojom je rukovodio koordinator Medžlisa za mektebsku nastavu Elvedin ef.Klisura,učestvovalo je 45 mekteba ,sa preko 450 učesnika. Nakon takmičenja po grupama u trokružnom sistemu u kojem su mekteblije odigrale 90 utakmica u samu završnicu su se plasirale ekipe četiri mekteba i to mekteb  Podlugovi,Alipašino b faza,Vogošća  i Jezero.

               Završnica Lige počela je svečanim defileom ekipa koje su se plasirale u polufinale, nakon čega je odlomak iz Časnog Kur'ana proučio Hamidović Bilal-polaznik mektebske nastave u mektebu Alipašino b faza,igrač ekipe Alipašino b faza, a kojem je taj dan od svih prisutnih u dvorani upučena iskrena čestitka jer je dan ranije osvojio prvo mjesto na Rijasetovom takmičenju polaznika mekteba u hifzu amme džuza,nakon čega je uslijedilo intoniranje državne himne i zajedničkog tekbira, sa kojim je počinjala svaka utakmica Lige.

              Ispred organizatora prisutnima se obratio zamjenik glavnog imama Malik ef. Šljivo, koji se u svom govoru osvrnuo na same početke ove Lige i ideju vodilju ove aktivnosti MIZ-e Sarajevo, kojom se od samih početaka želi popularizirati mekteb i pohađanje mektebske nastave kod naše djece,te izrazio nadu da će se ovaj vid druženja i takmičenja naših mekteblija nastaviti i na višim instancama Zajednice kao što je to bilo i ranijih godina.

               Prvi polufinalni par su činili mekteb Podlugovi i mekteb Alipašino b faza.Mekteblije iz Podlugova bili su superiorniji i zasluženo savladali mekteblije sa Alipašina rezultatom 7:2,a u ovoj utakmici posebno se istakao Husić Enver iz mekteba Podlugovi koji je postigao 5 pogodaka. Drugo polufinale također nije donijelo neizvjesnosti čemu svjedoči i identični rezultat kao i prve polufinalne utakmice od 7:2 kojim je mekteb Jezero bio bolji od polaznika mekteba iz Vogošće,a u ovoj utakmici se istakao polaznik mekteba Jezero Salanović Muhamed koji je postigao 4 pogotka.

               U utakmici za treće mjesto svjedočili smo veliku neizvjesnost jer je utakmica bila veoma čvrsta te su na kraju mekteblije iz Vogošće minimalnim rezultatom od 1:0 savladali mekteblije sa Alipašina,te time obezbijedili treće mjesto u ovogodišnjoj sezoni Lige. 

                U vrlo zanimljivom i napetom finalnom meču između mekteba Podlugovi i Jezero borba je bila ravnopravna gdje su i jedna i druga ekipa imale svoje minute bolje igre. Na kraju regularnog vremena susret se završio neriješenim rezultatom 2:2. Dodatni period igre bio je petominutni produžetak u kojem su mekteblije sa Jezera postigli pogodak i odbranili ga do kraja produžetka,te time odbranili prošlogodišnju titulu i obezbijedili titulu najboljeg u jubularnoj 20-oj sezoni mektebske lige u malom nogometu. Pobjedu i radost mekteblije sa Jezera su podijelile sa svojim muallimom Muhamed ef. Abazom i velikim brojem navijača koji su ih bodrili sa tribina.

                Prije same ceremoije dodjele medalja i pehara učesnicima se obratio Hazim ef.Krupalija, imam džemata Butmir, idejni začetnik mektebske lige koji je u svom govoru naglasio važnost sporta u odgoju duha i tijela  kao i važnost druženja na principima naše vjere za rad ostvarivanja plemenitih ciljeva.U ime Medžlisa, kao znak zahvalnosti Hazim ef. dodijeljena je zahvalnica koju je uručio zamjenik glavnog imama Malik ef.Šljivo.

                Nakon toga uslijedila je ceremonija dodjele medalja i pehara najboljima.Diploma za fair play ekipu dodijeljena je mektebu Alipašino b faza,na čelu sa muallimom mr.Muhamedom ef.Hafizovićem nakon čega su zaslužene medalje primili trećeplasirani tim mekteba Vogošća sa svojim muallimom/trenerom Muslijom ef.Čelikovićem, drugoplasirani ekipa Podlugova i nihov muallim Asmir ef.Salihović i pobjednici 20-tog jubilarnog izdanja Lige mekteb Jezero,sa svojim muallimom Muhamedom ef.Abazom kojima je dodijeljen pehar pobjednika.

               Prigodne nagrade su uručene i najboljem strijelcu Lige Muhamedu Salanoviću iz ekipe Jezera,najboljem golmanu Lige Nahić Edinu iz mekteba Podlugovi,te najboljem igraču Lige za ovu sezonu Husić Enveru iz mekteba Podlugovi.

               Medžlis Sarajevo je dodijelio i zahvalnice muallimima mekteba koji su igrali završnicu Lige za afirmaciju mekteba i mektebske nastave.

                Ovom prilikom iskazujemo zahvalnost rukovodstvu škole „Porodice ef. Ramić“ iz Semizovca na ustupljenom prostoru za aktivnosti ove vrste koje provodi MIZ-e Sarajevo,kao i direktoru Osnovne škole „Fatima Gunić“ gosp.Hajrudinu Ćupriji koji nam je ustupio njihovu salu u kojoj smo igrali Ligu do njene same završnice.

              Zahvaljujemo svim muallimima mekteba koji su  učestvovali u  ovogodišnjem jubilarnom 20-tom izdanju Lige,polaznicima njihovih mekteba koji su svojim kolegama iz mekteba pružali veliku podršku čemu svjedoči sjajna atmosfera koja se mogla vidjeti i osjetiti na finalnom dijelu,u čemu su prednjačili mekteblije iz Podlugova, kao i sudijskom paru Klisura-Ahmedinović koji je propratio sve utakmice Lige.

               Ovakva druženja i susreti jesu prilika za međusobna upoznavanja naših mekteblija,prilika da se pokažu vještine naših polaznika, uspostavi čvrsta veza koja nas sve ujedinjava u činjenju dobra.

 

 

 

                                                                                                                             Elvedin ef.Klisura

Author: MIZ Sarajevo

621 stories / Browse all stories

Povezani članci »

  • MIZ Sarajevo (4 mjeseca ago)
    Selam, Potrebno je samo da popunjeni formular prijave vjenčanja donesete…
  • Emina (5 mjeseci ago)
    Selam, Molim Vas da mi kazete za priliku serijatskog vjencanja,sta…
  • Amina (5 mjeseci ago)
    Ova džamija mi se jako sviđa jer ja mislim da…

Facebook »

LINKOVI »
ZEKAT KALULATOR »