U SARAJEVSKOJ DŽAMIJI FERHADIJI OBILJEŽENA MUBAREK VEČER LEJLETUR-REGAIB UČENJEM MEVLUDA, KUR'ANA, ZIKRA I ILAHIJA

Uoči prvog petka u mjesecu redžebu širom Bosne i Hercegovine muslimani obilježavaju mubarek večer Lejletur- regaib, noć nazvanu i noć želja, nade i ibadeta i tom prilikom Uzvišenom Stvoritelju iskazuju svoje robovanje i upućuju najiskrenije dove i želje.

U Sarajevu u džamiji Ferhadiji, u četvrtak 30.marta 2017.godine ili 02.redžeba 1438.h.godine, nakon klanjanog akšam-namaza, uz prigodan program protkan učenjem Kur'ana, zikra i ilahija, obilježena je mubarek večer Lejletur-regaib. Uvaženim gostima, gospodinu Hasanu Atliju, atašeu za vjerska pitanja Ambasade Republike Turske u Sarajevu, izvođačima programa i prisutnom džematu dobrodošlicu je ukazao domaćin, Muris ef. Hadžibaščaušević, a nakon srdačnih selama i izražene dobrodošlice, džemat u prepunoj džamiji i džamijskom haremu je imao priliku uživati u mevludskom programu u izvedbi hora Medžlisa IZ-e Sarajevo. Prigodnim vazom prisutnima se obratio glavni imam dr.Ferid ef. Dautović, a program je krunisan mubarek dovom pomoćnika glavnog imama Sulje ef. Ćerimovića.

Lejletur-regaib je prva od tri mubarek noći koje prethode mjesecu ramazanu i noći kadra u kojima muslimani širom svijeta pojačano ibadete i uče dove Allahu dž.š. za svoje i zdravlje svoje porodice, nafaku, sreću, mir, ljubav i slogu cijelog muslimanskog svijeta.

Ističući da je ibadet bitan u svakom danu i noći, svakog pojedinca ponaosob, Medžlis IZ-e Sarajevo ulaže trud u očuvanje tradicije te organizovanje prigodnih programa kojima će se mubarek datumi i događaji obilježavati i u džematu, prilikom čega se nagrada za učešće umnogostručuje.

Author: MIZ Sarajevo

621 stories / Browse all stories

Povezani članci »

  • MIZ Sarajevo (4 mjeseca ago)
    Selam, Potrebno je samo da popunjeni formular prijave vjenčanja donesete…
  • Emina (5 mjeseci ago)
    Selam, Molim Vas da mi kazete za priliku serijatskog vjencanja,sta…
  • Amina (5 mjeseci ago)
    Ova džamija mi se jako sviđa jer ja mislim da…

Facebook »

LINKOVI »
ZEKAT KALULATOR »