TRNOVO

Džemat Trnovo se nalazi 25 km jugoistočno od Sarajeva na magistralnom putu Sarajevo-Foča. Prije rata je postojao kao zaseban medžlis gdje su uz funkciju džematskog imama obavljali i funkciju glavnog  imama Medžlisa IZ-e Trnovo Sabit ef. Smajlović u periodu od 18 godina, i Mujo ef., Berilo u periodu od 11 godina. Od 1989.godine pripada Medžlisu islamske zajednice Sarajevo.

Džematu pripadaju sela: Bašci, Brutusi, Godinja, Godinjske Bare, Gračanica, Ilovice, Pendičići, Rajski do, Tošići, Trebečaj i Turovi. U selima Turovi, Trebečaj, Godinja i Pendičići prije agresije su postojali mesdžidi sa gasulhanama, koje su zajedno sa selima do temelja porušili i spalili srpski zločinci 1992-93.godine. Nakon rata uporedo sa obnovom domaćinstava obnovljeni su i mesdžidi sa pratećim objektima, te je izgrađen još jedan u selu Gračanica.

Ukupan broj domaćinstava je 277.  a od toga Bašci 25, Brutusi 11, Godinja 20, Gračanica 24, Pendičići 17, Tošići  2, Trebečaj   24, Trnovo 109, Turovi 45.

Džemat ima džamiju, koja je prvi put bila sagrađena 1565. god. Džamija je renovirana 1982. god. U toku agresije na BiH bila je porušena miniranjem i paljenjem od stranme srbo-četničkog agresora 1992. god., a nova izgradnja je počela 2004. god.

Dosadašnji imami, hatibi i muallimi u džematu Trnovo su bili: hfz. Smail Mahmutović,  Began Lindov, Halil Milišić, Sabit Smajlović, Mujo Berilo i Hazim Krupalija. Sadašnji imam je hfz. Midhat Sejfić.

U džamiji se redovno klanja 5 dnevnih namaza, kao i džuma-namaz, dok se mektebska nastava u džematu održava dva dana u hefti.

 

Vakufi u džematu:

– Trnovo: džamija i imamska kuća

– Godinja: mesdžid

– Turovi: mesdžid

– Gračanica: mesdžid

– Trebečaj: mesdžid.

 

Author: MIZ Sarajevo

621 stories / Browse all stories

Povezani članci »

  • MIZ Sarajevo (3 mjeseca ago)
    Selam, Potrebno je samo da popunjeni formular prijave vjenčanja donesete…
  • Emina (4 mjeseca ago)
    Selam, Molim Vas da mi kazete za priliku serijatskog vjencanja,sta…
  • Amina (4 mjeseca ago)
    Ova džamija mi se jako sviđa jer ja mislim da…

Facebook »

LINKOVI »
ZEKAT KALULATOR »