SREDNJE

Džemat Srednje se nalazi 30 kilometara sjevero-zapadno od Sarajeva, na magistralnom putu prema Tuzli. U periodu 1955.-1960. Srednje je bila zasebna opština, a sada pripada opštini Ilijaš. Sačinjava ga oko 300 domaćinstava. Na osnovu odluke Izvršnog odbora MIZ-a Sarajevo 13.3.2007. godine džemat Srednje čine i okolni zaseoci: Bokšići, Donji Čevljanovići, Duševine, Homar, Gojanovići, Han Šići, Hodžići, Ivančići, Klek, Lađevići, Medojevići, Srednje, Stomorine, Vilići, Visojevica, Velike šume, Ovčija ravan, Ravne, Tamni do, Boškovići, Kitoševići, Šabanci, Moševići i Stupe.

Prema onome što je poznato, tačnije prema usmenom predanju jednog džematlije, džamija je prvi put izgrađena 1936. mada mnogi tvrde da je ona mnogo starija. U toku agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992. godine potpuno je porušena, kao i imamska kuća koja se nalazila u džamijskom haremu. Nakon agresije u MZ Srednje se vratio veći broj njenih prijeratnih stanovnika, pa se ukazala i potreba za vjerskim životom, tada 1998. godine u džemat Srednje dolazi i prvi poslijeratni imam Avdo ef. Hasanović. Prije njega, odnosno sve do pred samu agresiju, dužnost imama u džematu Srednje obavljao je Mehmed ef. Hadžić, a prije njega punih 40 godina bio je Ali-ef Kožljak. U periodu 1998.-2003. vjerske aktivnosti su se obavljale u obnovljenom imamskom stanu. To je trajalo sve do 27.6.2003. kada je obnovljena džamija stavljena u funkciju. Vakuf džemata čini džamija, imamska kuća, gasulhana, kao i mezarje oko džamije. Također u haremu džamije nalazi se i jedan broj stećaka. Sada se u džamiji klanja svih pet namaza, džuma namaz, a vikendom se održajei vjerska pouka.

Donji Ivančići

Pored džamije u Srednjem, ovom džematu pripada i džamija u zaseoku Donji Ivančići. Džamija se nalazi 4 kilometra sjeverno od Srednjeg, na lokalnom putu Čevljanovići Gajevi. Džamija je prvi put izgrađena 1937. godine, a prije džamije na istom mjestu  postojao je mekteb, za kojeg nije poznato kada je izgrađen. Na samom početku agresije džamija je porušena, i ostala je u takvom stanju sve do 2004. kada je ponovo izgrađena. Ova džamija nije imala stalnog imama, većinom su tu po potrebi dolazili imami iz okolnih džemata, kao i iz Srednjeg koji su u dane vikenda održavali vjersku pouku. Vakufu džamije pripada džamija kao i mezarje u krugu iste.

Takođe postoji i inicijativa da se u zaseoku Medojevići izgradi mekteb za vjersku pouku.

Author: MIZ Sarajevo

621 stories / Browse all stories

Povezani članci »

  • MIZ Sarajevo (3 mjeseca ago)
    Selam, Potrebno je samo da popunjeni formular prijave vjenčanja donesete…
  • Emina (4 mjeseca ago)
    Selam, Molim Vas da mi kazete za priliku serijatskog vjencanja,sta…
  • Amina (4 mjeseca ago)
    Ova džamija mi se jako sviđa jer ja mislim da…

Facebook »

LINKOVI »
ZEKAT KALULATOR »