Sedamnaest novih učača Kur'ana u džematu Bojnik

U sarajevskom džematu Bojnik 20. marta. 2016.,  prvog dana proljeća, velika radost. Sedamnaest djevojaka i žena uspješno je završilo kur'ansko pismo te započinju učiti u Časnoj Knjizi.

Srednjoškolke, studentice, domaćice, zaposlene žene, starije žene od kojih najstarija ima 70 godina ove godine odlučile su  da u svojoj duši popune prazninu koja je postojala.

Mnogo emocija i suza radosnica vidjelo se na njihovim licima.

 Zahvalni su svome efendiji Mehidinu i njegovoj vrijednoj supruzi muallimi Belmi za uloženi trud u poduku.

 Muallima Belma je svake subote od akšama do jacije izdvajala svoje vrijeme iako zaposlena i sa četvero djece kako bi ove žene podučila kur'ansko pismo. Ona nije krila zadovoljstvo te je podijelila svoju radost sa velikim brojem gostiju koji su ove večeri prisustvovali svečanoj akademiji u džematu Bojnik.

Veoma je sretna kako kaže da ju je Svemogući počastio blizinom džemije i ulogom Efendijine žene koju ona koristi na najbolji način dugi niz godina i kroz nekoliko džemata podučavajući žene sufari, pravilnom učenju Kur'ana i tedžvidu, te održavanjem predavanja i mnogim drugim aktivnostima.

Za godinu i po koliko su Mehidin ef. i Belma u ovom džematu ukupno 39 žena, majki, sestara svih životnih dobi započelo je učiti Kur'an.

Džemat je ovo s velikim kapacitetom pa su kažu veoma sretni što imaju jedni druge.

Prisutne je poselamio u svojstvu domaćina Mehidin ef. Bešlić, a prigodan program izveli su Resul ef. Alić, imam susjednog džemata Doglodi,  Mubin ef. Neimarlija imam džemata Bačića Polje, te maturant Gazi Husrev begove medrese Nihad Dolovčić mujezin džemata Bojnik čije su majka i sestra u ovoj grupi završile sufaru.

Prigodno i veoma interesantno  predavanje o značaju i vrijednostima učenja Kur'ana održao je hfz. Omer Zulić, profesor Kiraeta u Gazi Husrev begovoj medresi.

Hfz. Zulić sa prisutnima je podijelio i svoja bogata iskustva u radu sa odraslima u podučavanju sufari iz džemata Grbavica II.

Diplome, Kur'ane, prigodne čestitke i ruže za nove učače Kur'ana ispred MIZ Sarajevo dodijelila je prof. Adna Zulić koordinatorica za ženski aktivizam MIZ Sarajevo.

Nakon klanjanja jacije namaza uslijedilo je čašćenje koje su za ovu priliku spremile vrijedne hanume koje su završile sufaru želeći na taj način podijeliti svoju neizmjernu radost sa porodicom i ostalim džematlijama.

Novi učači Kur'ana u džematu Bojnik su slijedeće djevojke i žene:

Hadisa Dolovčić, Dženana Vrabac, Anesa Hajdarević, Mensura Ahmić, Lejla Avdić, Mirela Pašić, Alja Ibrović, Malića Spahić, Sanela Škrijelj, Vilka Alibašić, Sena Spahić, Munevera Delić, Azra Spahić, Dzemila Bećar, Fatima Dolovčić, Nermina Gačanović i Emina Alibašić. 

Author: MIZ Sarajevo

621 stories / Browse all stories

Povezani članci »

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  • MIZ Sarajevo (3 mjeseca ago)
    Selam, Potrebno je samo da popunjeni formular prijave vjenčanja donesete…
  • Emina (4 mjeseca ago)
    Selam, Molim Vas da mi kazete za priliku serijatskog vjencanja,sta…
  • Amina (4 mjeseca ago)
    Ova džamija mi se jako sviđa jer ja mislim da…

Facebook »

LINKOVI »
ZEKAT KALULATOR »