ŠANAC

Džemat se nalazi u naselju Šanac, (ul. Olovska br. 83), Općina Novo Sarajevo,MIZ-e Sarajevo.

Prije izgradnje džamije svi vjerski obredi su vršeni u mesdžidu od 2003. godine, nakon čeka je krajem 2008 i početkom 2009 godine izgrađena džamija koja pored molitvenog prostora, u prizemlju ima mektebsku učionicu i imamski (džamijski) stan.

Džamija je svečano stavljena u funkciju 09. 03. 2009. godine učenjem mevluda u okviru obilježavanje 12. rebiu-l-ewela. Džemat nema stalnog imama, već tu dužnost posljednjih godina honorarno obavljaja Edin- ef. Spahić. Prvi teravih imam bio je Ćamil ef. Karšić. Predsjednik Džematskog odbora je hadžija Nurko Čaušević, koji je uz hadžijuMuju Delića bio jedan od inicijatora za formiranje Džemata i izgradnju džamije. Prije osnivanja džemata Šanac, naselje Šanac je bilo u sastavu džemata Hrasno.

U neposrednoj blizini džamije nalazi se staro muslimansko mezarje koje je uređeno i o kojem brigu vodi lokalno stanovništvo i džemat.

U džamiji se klanjaju noćni vaktovi, teravija, bajrami i uče djeca. Jedna od karakteristikaovog džemata je i ta da se tokom mjeseca Ramazana (od formiranja Džemata) uči sabahska mukabela koja je solidno posjećena.

 

Novopazarska

U okviru ovoga džemata nedavno su džematlije jednog dijela džemata u ulici Novo-pazarska započeli aktivnosti oko izgradnje još jedne džamije. Od strane nadležnih opštinskih organa dobivena urbanistička dozvola i 07. maja 2009. godine postavljen je kamen temeljac za ovu džamiju.

Author: MIZ Sarajevo

621 stories / Browse all stories

Povezani članci »

  • MIZ Sarajevo (3 mjeseca ago)
    Selam, Potrebno je samo da popunjeni formular prijave vjenčanja donesete…
  • Emina (4 mjeseca ago)
    Selam, Molim Vas da mi kazete za priliku serijatskog vjencanja,sta…
  • Amina (4 mjeseca ago)
    Ova džamija mi se jako sviđa jer ja mislim da…

Facebook »

LINKOVI »
ZEKAT KALULATOR »