RAMAZANSKO DRUŽENJE SA POVRATNICIMA U BATOVO – MIZ ROGATICA

Batovo je predio u jugoistočnoj Bosni, i predstavlja naziv polja i grupe rubnih naselja koja po geografskom položaju i po tradiciji gravitira ka Rogatici. Naselja i sela ovog područja koja pripadaju džematu Batovo su: Brezje, Dobrače, Jarovići, Mahala, Rusanovići, Sočice i Vrlazje. Područje obuhvata prostor od oko 18 km². Prostor Batova je udaljen od Rogatice 25 km, i povezan je putem do Han-Stjenica (10 km). Tu se uključuje na magistralni put Sarajevo-Rogatica-Ustiprača, a od Sarajeva je udaljen 65 km.

Džemat Batovo

Batovo je jedan od najorganizovanijih džemata na području MIZ Rogatica i može se ponositi svojom prelijepom džamijom koja dominira Batovim poljem. Džamija je obnovljena u potpunosti a svečano je otvorena 18.07.2010. godine u prisustvu nekoliko hiljada vjernika. O žiteljima ovog pitomog kraja dovoljno svjedoči podatak da su obnovu ove prelijepe džamije  skoro u cjelosti finansirale same džematlije vjernici, a čast da je otvori tada je pripala hadži Muhamedu Ðedoviću, najzaslužnijem među njima. Prije rata džamiju u Batovu koristilo je 208 porodica iz spleta rogatičkih sela ovog kraja. Ne postoje pouzdane informacije kada je izgrađena, ali se zna da je kroz historiju nekoliko puta premještana iz jednog sela u drugo.

Sve navedeno je predstavljalo dovoljno razloga i povoda da se ovog ramazana 1438. h.g., tradicionalna akcija iftara i druženja sa povratnicima, koju već godinama sprovode sarajevski džemati Šanac i Soukbunar upriliči u živopisnom džematu Batovo. Iftar  za povratnike u Batovu su u nedjelju 04. juna 2017. godine organizovali sarajevski džemati Šanac i Soukbunar, na čelu sa imamima Edin ef. Spahićem i mr. hfz. Maid ef. Ibrahimovićem i njihovim mutevelijama h. Esedom Alijevićem i h. Nurkom Čauševićem. Donatori za iftar iz džemata Šanac su bili kompanija MHS d.o.o. Sarajevo na čelu sa menadžerima h. Hadisom Kusturom i h. Mirzom Tahirovićem te džematlije h. Ismet Subašić i h. Mujo Delić, dok su posjeti i druženju u Batovu prisustvovali i članovi džematskih odbora Soukbunar i Šanac h. Enver Pekić, Atif Rastoder, Sadik Mustajbašić i Esad Čaušević. Kombi za prijevoz iftara je ustupio Mustafa Halici. Iftar i druženje u Batovu su organizirani u koordinaciji sa glavnim imamom MIZ Rogatica h. Amel ef. Kozlićem, koji vrijedno i redovno okuplja džematlije na ovom širokom području kroz ovakve i slične aktivnosti.

Uspješna povratnička priča

Akšam namaz i teraviju u Batovu je predvodio mr. hfz. Maid ef. Ibrahimović  a prigodan vaz je održao Edin ef. Spahić. Pred teravih namaz proučen je jasin i šerif pred duše svih šehida i rahmetlija ovog džemata. Ovo je nastavak ovakvih aktivnosti i pomoći ova dva sarajevska džemata za povratnike na području MIZ Rogatica, nakon sličnih prethodnih akcija u džematima Lubardići, Šljedovići, Kukavice, Bjelogorci i Osovo.

Posebno je impresivna priča mutevelije džemata Batovo Fikreta Puhala, koji je rođen 1962. godine na ovim prostorima i koji se zajedno sa svojom porodicom cijelog života bori za svoj toprak, porodicu džamiju i džemat. Prema njegovim riječima danas se u džamiji u Batovu obavlja svaka džuma tokom cijele godine, bajrami te teravih-namaz. Nakon života u iseljeništvu, Fikret se vratio na svoje ognjište gdje je nastavio porodičnu tradiciju uzgoja stoke i to mu zaista ide od ruke. Sa porodicom se vratio 2001 godine, i danas ima preko 500 grla u svojim štalama, od čega je 30-tak grla krupne stoke. Prema njegovim riječima sve se može uz dobru volju i naporan rad, a kao poseban vid podrške ističe Rijasetovu akciju otkupa kurbana od povratnika.

Glavni imam MIZ Rogatica h. Amel ef. Kozlić se zahvalio gostima na dolasku i organizaciji iftara, ali i vrijednim džematlijama ovog kraja koji rade mnogo za svoj džemat, i koji prema riječima glavnog imama spada među najorganizovanije džemate rogatičkog kraja. Iftaru i druženju u džamiji u Batovu prisustvovalo je 50-tak džematlija, kod kojih je bila vidljiva radost i zahvalnost zbog jedne ovakve posjete i akcije u okrilju mubarek mjeseca Ramazana.

Edin Spahić

Author: MIZ Sarajevo

621 stories / Browse all stories

Povezani članci »

  • MIZ Sarajevo (4 mjeseca ago)
    Selam, Potrebno je samo da popunjeni formular prijave vjenčanja donesete…
  • Emina (5 mjeseci ago)
    Selam, Molim Vas da mi kazete za priliku serijatskog vjencanja,sta…
  • Amina (5 mjeseci ago)
    Ova džamija mi se jako sviđa jer ja mislim da…

Facebook »

LINKOVI »
ZEKAT KALULATOR »