PROUČEN ŠEHIDSKI MEVLUD U DŽEMATU ŠANAC

U srijedu 24. maja 2017. godine u džematu Šanac upriličen je šehidski mevlud u povodu obilježavanja predstojećeg 08. juna 2017. godine kada će napuniti 25 godina od odbrane BiH i herojske odbrane Hrasnog Brda. Mevlud je organizovan poslije ikindije namaza u organizaciji Džematskog odbora džemata Šanac i Odreda Hrasno Brdo. Također ovo je bila lijepa prilika da se ovim programom iskaže dobrodošlica najdražem gostu – mubarek mjesecu ramazanu. 

Program je otpočeo klanjanjem ikindije namaza, nakon čega je ašere proučio hfz. Husejn ef. Čajlaković, koji je bio i gost predavač na ovom programu. Dobrodošlicu gostima iskazao je imam džemata Edin ef. Spahić, a mevludski program uljepšan prelijepim izvođenjem ilahija i kasida su izveli gosti programa hfz. mr. Maid ef. Ibrahimović, Mustafa ef. Isaković, Šaban ef. Šljivar, Melis ef. Herić, Sinanudin Smriko, mlada nada Abdusamed Šljivar i šejh Luan Strinić, koji je predvodio kraći zikr.  

Povod ovog okupljanja, koje se realizuje svake godine u jednom od dva džemata MZ Hrasno Brdo  je sjećanje na šehide ovog mjesta, predavanje hatme šehidima i podsjećanje na vrijedne borce Armije RBiH koji su zaslužni za herojsku odbranu ovog dijela grada Sarajeva. Ovaj dan svake godine donosi  suočavanje i stalno preispitivanje  sa pitanjima: da li smo dostojni žrtve naših šehida i da li cijenimo njihovu žrtvu?… Da li mi vjerujemo ono što su oni vjerovali kada su dali svoje živote? O ovim i sličnim porukama vazu nasihat je održao gost iz Zenice  hfz. Husejn ef. Čajlaković, koji je na sebi svojstven način govorio o šehidima i njihovoj žrtvi kao i o predstojećem mubarek mjesecu ramazanu i tome kako ga iskoristiti na najbolji način. 

Upućena je poruka kako svi  imamo dug prema našim šehidima i kako se mora njegovati uspomena na njihovu hrabarost i kako se ne smije dopustiti da prašina zaborava prekrije njihova imena, uz napomenu da svi imaju  dužnost i da buduće generacije uče o tome šta se desilo u protekloj agresiji.

Author: MIZ Sarajevo

621 stories / Browse all stories

Povezani članci »

  • MIZ Sarajevo (3 mjeseca ago)
    Selam, Potrebno je samo da popunjeni formular prijave vjenčanja donesete…
  • Emina (4 mjeseca ago)
    Selam, Molim Vas da mi kazete za priliku serijatskog vjencanja,sta…
  • Amina (4 mjeseca ago)
    Ova džamija mi se jako sviđa jer ja mislim da…

Facebook »

LINKOVI »
ZEKAT KALULATOR »