PAZARIĆ

Džemat Pazarić obuhvata naselja: Zovik, Kahrimani, Kučkovići,Pazarić,Doljani,Dragovići, Karaosmanovići, Lihovci, Beganovi, Resnik,Ramići,

Grude, Sejdanovići, Deovići, Osenik i Luke. Džamija se nalazi u Kahrimanima. Džemat se nalazi 20 km. južno od Sarajeva, na putu Sarajevo-Mostar. Broj domaćinstava je oko 1150.

Po predanju džamija je sagrađena 1565. godine.

Poznato je da je nekoliko puta renovirana i proširivana. Godine 1911. proširena je daskom pokrivena džamija, srušena drvena munara i sagrađena kamenom zidana munara. 1970. god. je džamija podignuta na sprat i ponovo srušena munara i sagrađena nova. Posljednja adaptacija bila je 2000. god. kada je sagrađena uz džamiju nova zgrada sa pratećim prostorijama. 1991. godine sagrađen je imamski stan. Po dokumentima koji su sačuvani u arhivu džamije; matica vjenčanih muslimana (Kujudi nikjah) i matica rođenih muslimana (Sidžilli viladet) od 1921. do 1946. vidi se da je Pazarić bio Imamat za općinu Hadžići. Uz džamiju se nalazi staro mezarje i šehidsko mezarje iz posljednje agresije.

Od imama koji su službovali u džematu Pazarić poznati su: Sulejman ef. Kahriman, Muharem ef. Kahriman, Muhamed ef. Fejzić, Adem ef. Rahmanović, Abdurahim ef. Trnčić, Sulejman ef. Lojo, Hamid ef. Kos, hafiz Hamza ef. Grabus i mr Izet ef. Terzić i  Ahmed ef. Hasković. Pored džamije se nalazi musafirhana, gasulhana i imamska kuća, njiva Hanište cirka 6 dunuma zemlje.

U džamiji se obavlja svih pet namaza, džuma i bajram namaz te se održava mektebska nastava.

Džematu Pazarić pripadaju mezarja: Zovik, Kahrimani, Vardišta-Dragovići, Vardište-Resnik, Sejdanovići, Osenik, Buturovići i Luke.

U džematu postoje i sljedeći vjerski objekti: mekteb u centru Pazarića, sagrađen 1948.god. 2007. godine srušen stari i počeo se graditi novi koji je pred Ramazan 2008. stavljen u funkciju. Ovom mektebu pripada mezarje Vardište i gasulhana. U mesdžidu se klanja akšam i jacija uoči petka, teravija i uče djeca dva dana.

Tekija  Kaderijsko-bedevijskog tarikata  Kahrimanima-Pazarić sagrađena je 2000.godine.

 

Džamija Osenik, na mjestu mesdžida sagrađenog 1978. godine. Srušen je 2003. godine i napravljena džamija.

Otvorenje bilo 15.07. 2007. godine. U džamiji se klanja akšam i jacija uoči petka, teravija i uče djeca dva dana.

Uz džamiju se nalazi mezarje i gasulhana.

Mesdžid Resnik se nalazi na izlazu iz Pazarića prema Konjicu. Mesdžid u ovom džematu je sagrađen 2002. godine. Resnik ima svoje mezarje i gasulhanu. U mesdžidu se klanja teravija i uče djeca dva dana.

Mesdžid Luke se nalaze s desne strane magistralnog puta M-17, prije Tarčina. Mesdžid je sagrađen 2005. godine. U mesdžidu se klanja teravija i uče djeca dva dana.

Ovo naselje ima svoje mezarje

Author: MIZ Sarajevo

621 stories / Browse all stories

Povezani članci »

  • MIZ Sarajevo (4 mjeseca ago)
    Selam, Potrebno je samo da popunjeni formular prijave vjenčanja donesete…
  • Emina (5 mjeseci ago)
    Selam, Molim Vas da mi kazete za priliku serijatskog vjencanja,sta…
  • Amina (5 mjeseci ago)
    Ova džamija mi se jako sviđa jer ja mislim da…

Facebook »

LINKOVI »
ZEKAT KALULATOR »