ODRŽANO FINALNO MEKTEBSKO TAKMIČENJE MIZ SARAJEVO

U nedjelju 09. aprila 2017. godine u prelijepom ambijentu Centralne džamije na Ilidži održano je Finalno mektebsko takmičenje na nivou Medžlisa IZ Sarajevo u kojem su učestvovali pobjednici preliminarnog takmičenja održanog 26. marta tekuće godine. S obzirom na veliki broj mekteba i njihovih predstavnika (233 takmičara), preliminarno takmičenje iz kiraeta je održano na dvije lokacije: u džamiji u Sokolović koloniji I i džamiji na Šipu. Također, i takmičenje iz općeg znanja (237 takmičara),  koje je održano 09. aprila 2017. godine, upriličeno je na dvije lokacije: u OŠ „Avdo Smajlović“ u Buća Potoku i OŠ „Zajko Delić“ na Kobiljoj Glavi.

Mektebsko takmičenje u kiraetu održalo se u dvije kategorije: kiraet mlađi uzrast (I – VI razreda) i kiraet stariji uzrast (VII – IX razreda).  U kategoriji kiraet mlađi uzrast u finalnom takmičenju nastupilo je 15, a u kategoriji kiraet stariji uzrast 17 takmičara. Takmičare u obje kategorije kiraeta ocjenjivala je komisija u sastavu dr. hfz. Dževad Šošić – predsjednik,  mr. hfz. Mensur Malkić – član, te mr. hfz. Abdulaziz Drkić – član. Komisija je nakon provedenog ispitivanja donijela sljedeće odluke:

Kiraet mlađi uzrast (I – VI razreda)

 1. Ahmed Ćosić – mekteb Hotonj – 90 bodova – muallim Salih ef. Ćato
 2. Amina Bejtić – mekteb Ahatovići – 88.5 bodova – muallim Mevludin ef. Ćosić
 3. Muhamed Grbo – mekteb Alipašino B faza – 88 bodova – muallim mr. Muhamed ef. Hafizović

Kiraet stariji uzrast (VII – IX razreda)

 1. Muhamed Pehilj – mekteb Ilidža – 89.5 bodova – muallim Resul ef. Alić
 2. Abdurahman Abdulmonem – mekteb Nedžarići – 88 bodova – muallim Munir ef. Jašarević
 3. Aiša Kapo – mekteb Sokolović kolonija I – 83.5 bodova – muallim Enver ef. Hošić

Mektebsko takmičenje iz testa općeg znanja se također odvijalo u dvije kategorije: test općeg znanja mlađi uzrast (I – VI razreda) i test općeg znanja stariji uzrast (VII –  IX razreda). Nakon pregledanih testova Komisija je donijela sljedeće odluke:

Test općeg znanja mlađi uzrast (I – VI razreda)

 1. Abdulah Šabić – mekteb Jezero – 60 bodova – muallim Muhamed ef. Abaz
 2. Ilhana Muhić – mekteb Sokolović kolonija I – 59 bodova – muallim Enver ef. Hošić
 3. Amina Klisura – mekteb Nova Breka – 58 bodova – muallim Elvedin ef. Klisura

Test općeg znanja stariji uzrast (VII –  IX razreda)

 1. Esma Bajramović – mekteb Sokolović kolonija I – 58.5 bodova – muallim Enver ef. Hošić
 2. Merjem Mulalić – mekteb Nova Breka – 56.5 bodova – muallim Elvedin ef. Klisura
 3. Bakir Pljakić – mekteb Jezero – 55 bodova – muallim Muhamed ef. Abaz

Po dva prvoplasirana takmičara u svim kategorijama predstavljat će MIZ Sarajevo na mektebskom takmičenju na nivou Muftijstva sarajevskog.

Kada je riječ o ekipnom sveukupnom plasmanu mekteba (kiraet + test) najuspješniji mekteb na ovogodišnjem mektebskom takmičenju na nivou MIZ Sarajevo bio je mekteb Sokolović Kolonija I (muallim Enver ef. Hošić) sa 397 bodova, drugi je bio mekteb Jezero (muallim Muhamed ef. Abaz) sa 357 bodova, dok su treće mjesto osvojili predstavnici mekteba Alipašino B faza (muallim mr. Muhamed ef. Hafizović) sa 355 bodova.

MIZ Sarajevo se iskreno zahvaljuje svim domaćinima takmičenja, džematima Sokolović Kolonija I i Šip koji su ugostili preliminarna takmičenja, te posebno džematu Ilidža na čelu sa Džematskim odborom i imamom Resul ef. Alićem,  koji su se posebno istakli sjajnim domaćinstvom finalnog takmičenja u kiraetu,  obezbijedivši hedije i ručak za sve učesnike. Iskrena zahvalnost pripada i direktorima  osnovnih škola „Avdo Smajlović“ i „Zajko Delić“ g. Baždar Hašimu i gospođi Sivac Anisi, sekretaru OŠ „Zajko Delić“ gospođi Makić Fatimi,  te imamima Nijaz ef. Čakaru i Vehbiji ef. Makiću koji su se uložili veliki trud, zajedno sa timom MIZ Sarajevo na čelu sa glavnim imamom dr. Ferid ef. Dautovićem, zamjenikom Malik ef. Šljivom i pomoćnikom Suljom ef. Ćerimovićem da i ovo takmičenje prođe u najboljem redu.

Edin Spahić

Author: MIZ Sarajevo

621 stories / Browse all stories

Povezani članci »

 • MIZ Sarajevo (4 mjeseca ago)
  Selam, Potrebno je samo da popunjeni formular prijave vjenčanja donesete…
 • Emina (5 mjeseci ago)
  Selam, Molim Vas da mi kazete za priliku serijatskog vjencanja,sta…
 • Amina (5 mjeseci ago)
  Ova džamija mi se jako sviđa jer ja mislim da…

Facebook »

LINKOVI »
ZEKAT KALULATOR »