ODRŽANA V SVEČANA AKADEMIJA SVRŠENIKA HATME I UČAČA KUR'ANA SARAJEVSKIH MEKTEBA

U subotu 20. maja tekuće 2017. godine Istiklal džamija na Otoci je ugostila V svečanu akademiju svršenika hatme i učača Kur'ana sarajevskih mekteba pod nazivom “Kur'an po mom srcu piše”, kojom Medžlis islamske zajednice Sarajevo tradicionalno okončava mektebsku godinu.

 

V svečana akademija “Kur'an po mom srcu piše” je počela okupljanjem i postrojavanjem  preko 1000 polaznika mektebske nastave koji su završili hatmu i uče u Kur'anu iz 133 sarajevska mekteba predvođenih njihovim muallimima. Ašere je proučio Resul ef. Alić, nakon čega je intonirana državna himna. Ljubav prema Allahovoj knjizi bila je dovoljan razlog i najljepši povod da se vrijedne mekteblije i njihovi muallimi i ove godine okupe u Istiklal džamiji koja je bila ispunjena prelijepo obučenim mektebskim polaznicima, muallimima i brojnim roditeljima. Dodatni ukras ovog okupljanja i postrojavanja bili su polaznici mektebske nastave iz medžlisa i džemata Srebrenica, koji su na čelu sa svojim muallimom Ahmed ef. Hrustanovićem bili specijalni gosti ove akademije.

 

Prvi se prisutnima obratio zamjenik glavnog imama Malik ef. Šljivo koji je istakao kako su tokom mjeseca aprila i maja tekuće godine provedeni završni ispiti u 133 mekteba, kojima je prisustvovalo ukupno 10114 učenika, od čega su njih 3172 učili u Kur'anu, dok je njih 550 završilo hatmu. Prema riječima zamjenika glavnog imama, u odnosu na prošlu mektebsku godinu, završnim ispitima je prisustvovalo više 450 polaznika, a u Kur'anu je njih više učilo 103. Prema rezultatima završnih ispita proglašeno je i deset najuspješnijih mekteba i muallima, a trojici prvoplasiranih je glavni imam dr. Ferid ef. Dautović uručio priznanje za njihov rad. Deset najuspješnijih sarajevskih mekteba, odnosno muallima su: 1. Sokolović kolonija – Enver ef. Hošić 2. Novi Ilijaš – Šerif ef. Ćatić 3. Butmir – Hazim ef. Krupalija 4. Boljakov Potok – mr. Sulejman ef. Posavljak 5. Jezero – Muhamed ef. Abaz 6. Podlugovi – Asmir ef. Salihović 7. Dobrinja IIIb – hfz. Mensud ef. Đulović 8. Hadžići – hfz. Hašim ef. Zahirović 9. Ilidža – Resul ef. Alić 10. Čengić Vila – hfz. Semin ef. Grabus.      

 

Zamjenik glavnog imama  je još predstavio aktivnosti koje MIZ Sarajevo poduzima kroz sami proces mektebske nastave, ali i različite vannastavne aktivnosti putem kojih se nastoji afirmisati i popularizirati rad u mektebima. Prezentovani su pojedinačni i ekipni pobjednici ovogodišnjih mektebskih takmičenja na svim nivoima. U svom obraćanju prisutnima glavni imam MIZ Sarajevo dr. Ferid ef. Dautović je čestitao svim polaznicima na uspješno okončanoj mektebskoj godini a posebno muallimima koji su vrijedno radili u mektebu tokom cijele mektebske godine. Glavni imam je govorio i o značaju mekteba i mektebske nastave, posebno naglasivši značajnim činjenicu da je veliki broj polaznika savladao arapsko pismo i uspješno uči Kur'an uz preporuku za druženju s Božijom Knjigom u predstojećem mjesecu ramazanu, uputivši poziv svim polaznicima mekteba da predstojeći mubarek ramazan iskoriste i kroz post i namaz,  kao i primjenu naučenog na mektebskoj nastavi.    

 

Glavni imam dr. Dautović je i ove godine uručio priznanje “Ponos sarajevskih mekteba“ onim polaznicima koji ove godine završavaju deveti razred osnovne škole, a koji su iza sebe ostavili vidljiv trag kako kroz mektebsku nastavu, tako i mektebska takmičenja, a za ovu godinu priznanje su primili:

 

– Abdurahman  (Imad – Šama) Abdelmonem, rođen 19. 10. 2002., mekteb Nedžarići

– Kapo (Hasib – Fata) Aiša, rođena 13. 10. 2002., mekteb Sokolović kolonija I

– Ćatić (Enver – Razija) Majla, rođena 21.03.2003., mekteb Novi Ilijaš

– Pljakić (Fadil – Safeta) Bakir, rođen 27. 09. 2002., mekteb Jezero

– Arnaut (Mirnes – Nasiha) Faruk, rođen 18. 03. 2002., mekteb Vogošća

– Radača (Elvedin – Alma) Minela, rođena 09.04. 2002., mekteb Pale-Prača

– Bajramović (Suad) Esma,  rođena 19.12. 2001., mekteb Sokolović kolonija I

– Čerkez Harun, mekteb Buća Potok

– Sefer Ibrahim, mekteb Alipašino B faza

– Pleh (Amel – Saima) hfz. Dženisa, rođena 03.11.2001., mekteb Aneks

 

Meketebska akademija tradicionalno se završava poklanjanjem hatme, koju su proučili polaznici mekteba, dok su završna poglavlja proučili nagrađeni ponosi sarajevskih mekteba kao i pobjednici mektebskih takmičenja na nivou medžlisa i muftijstva. Dovu je proučio pomoćnik glavnog imama Suljo ef. Ćerimović, dok su program ovogodišnje akademije svojim glasovima uljepšali mektebski horovi mekteba Sokolović kolonija I i mekteba Miševići. Prelijep recital o mektebu je imala Ajša Čolić, dok su Nedim Bilajac i Benjamin Rišljanin izveli zanimljiv skeč pod nazivom „Da mi je više naučiti taj tedžvid!“  

 

V svečana akademija je okončana zajedničkim fotografisanjem i dodjelom paketića za preko 1000 polaznika sarajevskih mekteba koji su na ovaj način okončali još jednu mektebsku godinu koja je ocijenjeno kao vrlo uspješna.

 

Edin Spahić

Author: MIZ Sarajevo

621 stories / Browse all stories

Povezani članci »

  • MIZ Sarajevo (3 mjeseca ago)
    Selam, Potrebno je samo da popunjeni formular prijave vjenčanja donesete…
  • Emina (4 mjeseca ago)
    Selam, Molim Vas da mi kazete za priliku serijatskog vjencanja,sta…
  • Amina (4 mjeseca ago)
    Ova džamija mi se jako sviđa jer ja mislim da…

Facebook »

LINKOVI »
ZEKAT KALULATOR »