ODRŽANA TREĆA SVEČANA AKADEMIJA SVRŠENIKA SUFARE MIZ SARAJEVO

U ponedjeljak  15. maja tekuće 2017. godine Medžlis islamske zajednice Sarajevo je u Istiklal džamiji na Otoci upriličio treću po redu svečanu Akademiju svršenika sufare za odrasle pod nazivom „Kur'an je moja radost“.Vjersko-prosvjetna služba Medžlisa islamske zajednice Sarajevo već tradicionalno organizuje svečanu Akademiju svršenika sufare za odrasle, zbog važnosti ovog procesa i ove aktivnosti,  koju u našim džematima provode naši imami, muallimi i muallime,  podstaknuti hadisom Božijeg Poslanika u kojem se kaže: „Najbolji među vama su oni koji uče Kur'an, pa druge tome podučavaju.“

Program je otvoren učenjem Časnog Kur'ana od strane hfz. Mensuda ef. Đulovića, nakon čega se prisutnima obratio zamjenik glavnog imama MIZ Sarajevo Malik ef. Šljivo koji je na prvom mjestu čestitao svim svršenicima sufare koji dolaze iz brojnih sarajevskih džemata, nakon čega je uputio čestitke i imamima, muallimima i muallimama koji su vrijedno radili u protekloj godini  i veliki broj svojih džematlija podučili arapskom pismu i Časnom Kur'anu.

U okviru treće Akademije promovisano je novih 406 učača Allahove Knjige koji su bili svjesni svoje dužnosti i obaveze spram Časnog Kur'ana. Nakon obraćanja zamjenika glavnog imama, pristupilo se dodjeli šehadetnama i diploma za polaznike koji su u protekloj godini uspješno savladali kurs sufare. Diplome svršenicima sufare su uručili glavni imam dr. Ferid ef. Dautović, zamjenik glavnog imama Malik ef. Šljivo, pomoćnik glavnog imama Suljo ef. Ćerimović i koordinatorica MIZ Sarajevo za ženski aktivizam Adna Zulić.        

Glavni imam je u svom obraćanju posebno istakao kao važnu činjenicu da je veliki broj vjernika naučio učiti i čitati Allahovu uputu – Kur'an, kojem će posebnu pažnju moći posvetiti u nadolazećem mjesecu ramazanu, koji i jeste mjesec Kur'ana. Dr. Dautović je govorio i o važnosti učenja i postizanja znanja u našoj vjeri, čija  prva objava poziva upravo cjeloživotnom učenju i čitanju, posebno iskazavši radost zbog velikog broja majki i sestara koje su uspješno prošle kurs sufare. Glavni imam je okupljenim vjernicima uputio ramazansku čestitku uz poruku da  mjesec posta provedu u društvu Kur'ana i njegovih poruka, koje im trebaju biti i vodilje kroz život.

Ovu svečanost u Istiklal džamiji, svojim glasovima su uljepšali članovi Hora MIZ Sarajevo koji su prisutne počastili sa  nekoliko lijepih ilahija. Akademija je okončana učenjem Kur'ana Resul ef. Alića, nakon čega je dovu proučio pomoćnik glavnog imama Suljo ef. Ćerimović. MIZ Sarajevo je nakon svečanosti za sve svršenike pripremio druženje uz slatko i šerbe u holu Istiklal džamije na Otoci.

Edin Spahić

Author: MIZ Sarajevo

621 stories / Browse all stories

Povezani članci »

  • MIZ Sarajevo (4 mjeseca ago)
    Selam, Potrebno je samo da popunjeni formular prijave vjenčanja donesete…
  • Emina (5 mjeseci ago)
    Selam, Molim Vas da mi kazete za priliku serijatskog vjencanja,sta…
  • Amina (5 mjeseci ago)
    Ova džamija mi se jako sviđa jer ja mislim da…

Facebook »

LINKOVI »
ZEKAT KALULATOR »