Muftija ankarski, akademik Mefail Hizli, oduševio predavanjem o Muhammedu a.s.

Drugo predavanje o Muhammedu a.s., večeras  je pred ispunjenim Domom Oružanih snaga u Sarajevu, održao specijalni  gost, muftija Ankare, akademik Mefail Hizli. Dolazak uvaženog gosta iz Republike Turske u Sarajevo i BiH, rezultat je veoma plodonosne saradnje MIZ Sarajevo i Ureda za vjerska pitanja Ambasade Reupublike Turske u BiH, na čijem čelu je muftija Hasan Atli. Ljubav prema Poslaniku a.s. spojila je večerašnje aktere, a sve je organizovano u okviru jubilarne 10. Manifestacije MIZ Sarajevo „Dani o Allahovom Poslaniku – Selam,ja Resulallah!“

Na samom početku uvodni odlomak iz Časnog Kur'ana proučio je Resul ef. Alić, nakon čega je dobrodošlicu  svima iskazao voditelj i moderator mr. Meho ef. Šljivo. Pored velikog broja prisutnih građana, drugo predavanje je uveličao i veliki broj zvanica na čelu sa muftijom  sarajevskim dr. Enesom ef. Ljevakovićem, muftijom goraždanskim Remzijom ef. Pitićem, rukovodiocem Ureda za socijalnu skrb pri Rijasetu IZ u BiH Hamed ef. Efendićem, dekanom FIN-a dr. Zuhdijom Hasanovićem, muftijom Hasanom Atlijem, glavnim imamom MIZ Goražde Rasim ef. Džafićem i domaćinom glavnim imamom MIZ Sarajevo dr. Ferid ef. Dautovićem.

Muhammed a.s. jeste bio čovjek kao i mi, ali on nije bio tek obični čovjek, bio je Allahov rob, Poslanik i miljenik, bio je “čovjek savršene ćudi“ – rekao je akademik Mefail Hizli, koji je  održao predavanje o temi “Muhammed a.s. uzor prekrasni“. On  je na samom početku iskazao veliku radost i zahvalnost Bogu na mogućnosti da se obrati bosansko-hercegovačkim muslimanima, koje 80 miliona stanovnika prijateljske Republike Turske voli i smatra svojom braćom i sestrama.

Dr. Hizli je ukazao na to da se, iako je Muhammed a.s. rođen prije 14 stoljeća, njegovo ime i danas spominje s puno ljubavi i respekta, te da je to zapravo najčešće spominjano ime u našim životima:

– Slijeđenjem Poslanikove prakse, mi iskazujemo ljubav prema njemu i njegovoj misiji, koja je jedinstvena u povijesti . Najbliži Poslaniku je onaj koji puno donosi salavate na Poslanika a.s., ali i koji shvata da salavat ne znači samo spominjati, nego živjeti i primjenjivati Poslanikov stil života u svom životu  – naglasio je dr. Hizli, koji je govorio i o negativnom utjecaju tradicije, koja vrlo često potisne vjeru i sunet. Njegova misija je, kako je naveo, pored ostalog bila i da usavrši ljudske ćudi. Poslan je kao opomena i udar na džahilijjet, da popravi stanje svijesti kod ljudi, zapravo, da usavrši čovjekovo vanjsko i unutarnje ponašanje i svijest. Prema njemu džahilijjet  ne označava nepismenost, ona znači da tadašnji i tamošnji ljudi živješe u društvu porušenih društvenih vrijednosti.

– Nema sumnje da je Muhammed a.s. Allahov miljenik, mi vjerujemo u najveličanstvenijeg i najvećeg Poslanika među poslanicima. Slijedimo ga i on je uvijek u našim srcima i našim životima. Muhammed a.s. je jedini pravi, autentični uzor, ne samo za muslimane, nego i za sve ljude koji vjeruju u Sudnji dan i konačni obračun – zaključio je akademik Hizli koji je svoje izlaganje završio porukom da će čovjek biti vrijedan na Danu obračuna, onoliko, koliko u svom životu bude primjenjivao sunet i život Božijeg Poslanika,  čiji je život bio Kur'an!

– Kroz manifestaciju, pokazana je spremnost koju muslimani danas rijetko ispoljavaju, a to je da se umjesto slijepog i mehaničkog oponašanja Muhammeda a.s. odvažimo na originalan, a istovremeno, kritički i kreativni susret sa svojom tradicijom – kazao je mr. Meho Šljivo, moderator večerašnjeg predavanja, koje je okončano izvedbama  Hora MIZ Sarajevo.

Edin Spahić

Author: MIZ Sarajevo

621 stories / Browse all stories

Povezani članci »

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  • MIZ Sarajevo (4 mjeseca ago)
    Selam, Potrebno je samo da popunjeni formular prijave vjenčanja donesete…
  • Emina (5 mjeseci ago)
    Selam, Molim Vas da mi kazete za priliku serijatskog vjencanja,sta…
  • Amina (5 mjeseci ago)
    Ova džamija mi se jako sviđa jer ja mislim da…

Facebook »

LINKOVI »
ZEKAT KALULATOR »