MALEŠIĆI

Džemat Malešići osnovan je 2005. godine pri Medžlisu islamske zajednice Sarajevo. Ovom džematu pripadaju domaćinstva mjesne zajednice Malešići i naselje Donja Vogošća, tako da u sastav džemata Malešići ulazi dio područja općine Ilijaš i općine Vogošća. Džemat Malešići se geografski nalazi na regionalnom putu Sarajevo-Ilijaš. Od Sarajeva udaljen je 25 km. Džemat se prostire uz dolinu rijeke Bosne sa njezine desne i lijeve strane, na jugoistoku graniči sa džematom Semizovac, na sjeverozapadu sa džematom Stari Iljiaš i na  zapadnoistočnoj strani sa džematom Misoča.

      Ova područja koja sada pripadaju džeamatu Malešići prije agresije na Bosnu i Hercegovinu bila su nastanjena nemuslimanskim stanovništvom u procentu od 99 %. Po popisu iz 1991. godine, u Malešićima je bilo samo 0.67 % muslimana. Ovo područje Srbi su  samovoljno napustili nakon dejtonskog sporazuma 1995. godine, a zatim su svoju imovinu počeli prodavati ili mijenjati. Muslimani iz nužde  protjerani iz svojih domova i iz potrebe za boravištem naseljavaju ova područja na jedan od dva načina: kupovinom placeva od Srba ili zamjenom za svoja imanja i kuće u Republici Srpskoj. Na taj način iz godine u godinu postepeno se naseljava ovo mjesto muslimanima iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine (Srebrenica, Bratunac, Vlasenica, Zvornik, Bijeljina, Goražde, Višegrad, Rogatica, Sokolac, Ilijaš, Vogošća, Sarajevo, Visoko, Kakanj i Zenica) tako da se  mijenja demografska slika ovog pdručja. Od 1995. pa do 2004.godine, raste broj doseljavanja muslimanskog stanovništva, ali još uvijek nedovoljan da se osnuje džemat. Za to vrijeme su muslimani sa područja mjesne zajednice Malešići svoja vjerska prava i obaveze ostvarivali u džematu Stari Ilijaš, a muslimani sa područja Donja Vogošća u džematu Semizovac. I upravo takva situacija (veilika udaljenost do džamija u Semizovcu ili u Starom Ilijašu) iznjedrila je potrebu o formiranju jednog novog džemata, i potrebu izgradnje nove džamije za ovo stanovništvo. Tako da se prikupljaju podaci o broju muslinaskog stanovništva na ovom području (oko 400 domaćinstava) i osniva se novi džemat – Malešići. Datuma, 24.04. 2005. godine formira se građevinski odbor za izgradnju džamije u Malešićima. Sljedeći značajan datum jeste 10.07. 2005. godine kada su zakopani temelji za izgradnju ove džamije. Džamija je izgrađena na vakufskoj imovini

koju je uvakufio vakif, Nusret Gljiva (rodom iz Čevljanovića kod Srednjeg). Za nepunu godinu dana, 09.07. 2006. godine džamija je svečano otvorena. Uz džamiju je izgrađen imamski stan od oko 60 m2 i prostorija od oko 15 m2  predviđena za sastanke džematskog odbora. U haremu džamije su izgrađena još dva pomoćna objekta: abdesthana i kotlovnica sa prostorom za ogrijev.

U džematu dužnost imama, hatiba i muallima obavlja Ejub ef. Velić, koji je dekretom Rijaseta islamske zajednice u BiH od 01.11.2007. godine postavljen na ovu dužnost.

U džamiji se klanja redovno svih pet namaza, džuma-namaz i obavlja vjerska pouka subotom i nedjeljom. Uz redovno obilježavanje godišnjice otvaranja džamije, u praksu ovog džemata uvedeno  je i učenje tevhid-i-šerifa svakog mjeseca, 11.-tog datuma, pred duše šehida Srebrenice i svih šehida BiH.

Author: MIZ Sarajevo

621 stories / Browse all stories

Povezani članci »

  • MIZ Sarajevo (3 mjeseca ago)
    Selam, Potrebno je samo da popunjeni formular prijave vjenčanja donesete…
  • Emina (4 mjeseca ago)
    Selam, Molim Vas da mi kazete za priliku serijatskog vjencanja,sta…
  • Amina (4 mjeseca ago)
    Ova džamija mi se jako sviđa jer ja mislim da…

Facebook »

LINKOVI »
ZEKAT KALULATOR »