LOKVE-GRADAC

Džematu pripadaju:  Gradac, Donji Zovik i Lokve. Lokve su smještene 8 km od Hadžića na nešto većoj nadmorskoj visini s lijeve strane Zujevine. Gradac se nalazi 3 km od Hadžića prema Pazariću s lijeve starane Zujevine. Džemat ima oko 150 domaćinstava.

Džemat Lokve i Gradac imaju dvije džamije.

Džamija u Lokvama prvi put je sagrađena 1968. godine. U toku agresije na BiH bila je devastirana- izgorila, pa je 1996. godine izvršena rekonstrukcija od strane Visokog saudijskog komiteta za pomoć BiH.

Dosadašnji imami, hatibi i muallimi u džamiji na Lokvama: Kafadar ef. Hasan, Hujić ef. Hidajet, rah. Hajrudin ef. Dupovac, Čoćić ef. Esed i Dupovac ef. Velid.

Vakufska imovina u džematu:  Lokve  ( džamija, gusulhana i abdesthana, mezaristan)

U džamiji Lokve klanja se: džuma, akšam i jacija nedjeljom i četvrtkom.

Džamija u Gradcu, naselju koje se nalazi na drugom  km pravca iz Hadžića prema Pazariću , desno od magistralnog puta M-17 odmah preko rijeke Zujevine. Naselje Gradac je locirano u podnožju istoimenog brda na kom se nalaze arheološki značajan srednjovjekovni kompleks sa dvije velike  kule i velikom nekropolom stećaka.

Kamen temeljac za mesdžid je  svečano položen 13.maja 2002.god.da bi početkom Ramazana 1423.h.g.tj.05.11.2002.g.bio stavljen u funkciju.

Uz isti je narednog ljeta tačnije 23.07.2003.g. završena izgradnja munare.

U džamiji se klanja: akšam i jacija svaki dan. Mektebska nastava održava se dva dana u sedmici: subotom i nedjeljom, a pouku honorarno obavlja student FIN-a  Velid Dupovac.

Od vakufske imovine džamija posjeduje mezaristan Gradac nedaleko od džamije s obje strane stare ceste Sarajevo – Mostar.

Author: MIZ Sarajevo

621 stories / Browse all stories

Povezani članci »

  • MIZ Sarajevo (3 mjeseca ago)
    Selam, Potrebno je samo da popunjeni formular prijave vjenčanja donesete…
  • Emina (4 mjeseca ago)
    Selam, Molim Vas da mi kazete za priliku serijatskog vjencanja,sta…
  • Amina (4 mjeseca ago)
    Ova džamija mi se jako sviđa jer ja mislim da…

Facebook »

LINKOVI »
ZEKAT KALULATOR »