LJUBOVČIĆI

Džemat Ljubovčići nalaze se 2,5 km južno od Pazarića. Pripadaju mu još zaseoci Jeleč i Ferhatlije.Sredinom 16. vijeka, neposredno poslije smrti Gazi Husrev-bega, negdje oko 1550. godine neki Mehmed-spahija iz svojih sredstava dao je u Ljubovčićima sagraditi džamiju.

Gdje je bila locirana džamija u Ljubovčićima iz 1550. godine, sa sigurnošću se ne može znati. Po predanju starijih ljudi, jedan od njih bio je Hujić Abid, džamija se nalazila na Nezirovini, zemljišnoj parceli koja je sad u vlasništvu Hujića Muharema Mustafe. Vlasnik ove parcele navodi da je godinama prilikom oranja iz zemlje vadio fino klesani kamen, što se i sada dešava.

Prva ljubovačka džamija egzistirala je i služila svojoj svrsi oko dvije stotine godina, da bi sredinom XVIII stoljeća bila najvjerovatnije prenesena u Pazarić i locirana na mjesto gdje se i sada nalazi pazarićka džamija. Tada je postavljena u sredinu novoformiranih naselja i bila centar džemata, od Graca i Lokava do Luka i Graba, Tarčina.

Preostali muslimani bivše kasabe Ljubovčići su svoje vjerske potrebe, izuzev Bajrama i džume, zadovoljavali u Doganji- palači, najvjerovatnije ostavštini spahije Mehmeda odnosno njegovih potomaka u periodu Austro-Ugarske i stare Jugoslavije sve do konca Drugog svjetskog rata.

Doganja i danas postoji, ali je u ruševnom stanju, i niko unazad 200 godina ne zna kada je napravljena.

U vrijeme stare Jugoslavije imamsko-mualimsku dužnost u Ljubovčićima obavljao je Fejzullah ef. Hujić, koji je ujedno bio zaposlen kao državni službenik u Sarajevskom srezu.

U periodu SFRJ, 1945-1990. godine u Ljubovčićima je dva puta građen mekteb, prvi 1945. godine drvene konstrukcije a drugi 1960. godine, sazidan od kamena.

Imamsko-muallimsku dužnost u spomenuta dva mekteba obavljao je Hamid ef. Kos, svršenik Višegradske medrese, koji je kao muhadžir stigao iz Kosova Polja-Višegrad 1942.godine u Ljubovčiće, tu je našao novi dom, oženio se i formirao porodicu. U Ljubovčićima je ostao do svoje smrti 1972. godine. 1990-91. godine sagrađena je nova džamija u kojoj se klanja svih pet vakata namaza, džuma, bajrami i uče djeca.

Imami ovog džemata su bili: Fejzulah ef. Hujić, Hamid ef. Kos,  Hajrudin ef. Dupovac i Hidajet ef. Hujić.

Mesdžid  Jeleč sagrađen je mesdžid 1996. godine u kome se uče djeca i klanja teravija.

Author: MIZ Sarajevo

621 stories / Browse all stories

Povezani članci »

  • MIZ Sarajevo (3 mjeseca ago)
    Selam, Potrebno je samo da popunjeni formular prijave vjenčanja donesete…
  • Emina (4 mjeseca ago)
    Selam, Molim Vas da mi kazete za priliku serijatskog vjencanja,sta…
  • Amina (4 mjeseca ago)
    Ova džamija mi se jako sviđa jer ja mislim da…

Facebook »

LINKOVI »
ZEKAT KALULATOR »