Hor Hazreti Hamza razgalio duše posjetilaca u Velikoj sali općine Novi Grad

U okviru 11. manifestacije MIZ Sarajevo Dani o Allahovom Poslaniku „Selam,ya Resulallah“,  u nedjelju 13. decembra u Velikoj sali općine Novi Grad upriličeno je druženje sa članovima sarajevskog hora “Hazreti Hamza”. Bila je to  ugodna večer za brojne posjetioce  koji su  mogli  uživati  u  islamskoj duhovnoj muzici, ali i ugodnom razgovoru sa članovima ovog hora, koji je vodio Miralem ef. Babajić.

Na samom početku ovog lijepog druženja u novogradskoj općini prisutnima se obratio zamjenik glavnog imama prof. Malik ef. Šljivo, koji se zahvalio prisutnima na značajnoj posjeti ovom, ali i drugim programima ovogodišnje manifestacije, izrazivši nadu da će tako biti sve do 08. januara 2016. godine kada je zakazano zatvaranje ove tradicionalne manifestacije.

Publika je u nastavku večeri imala priliku uživati u islamskoj duhovnoj muzici, a prepuna sala i česti aplauzi, znak su da je publika željna ovakvih događaja. Članovi ovog hora su još jednom pokazali koliko su zaista talentovani, bez obzira na to što se niko od njih profesionalno ne bavi muzikom.

Gosti ove prelijepe večeri su u muzici ovog sarajevskog hora pronašli smiraj i duhovni lijek, a treba istaći da je i razgovor sa članovima ovog hora, koji je na vispren i krajnje zanimljiv način  vodio Miralem ef. Babajić, naišao na dobar prijem kod publike. Osim iznošenja osnovnih informacija o ovom horu, te razgovora o njihovim izvedbama, nastupima, pjesmama i planovima u budućnosti, posjetioci su mogli saznati kako je nastao ovaj hor, te ko im je najviše pomogao u njihovom stasavanju.

Vođa hora Kenan Hadžifejzović je svom obraćanju zahvalio MIZ Sarajevo na pozivu istaknuvši  da im je čast biti dijelom ove manifestacije, ali i poručivši,  zajedno sa ostalim članovima ovog hora, da su oni sve ove godine opstali i ostali zajedno samo zahvaljujući  tome da su krenuli na ovaj put iz prostorija mesdžida i mekteba. Ove dvije institucije su kako su poručili „nadogradili njihov dobar i lijep kućni odgoj, a na tom putu stasavanja vodila ih je  ljubav prema vjeri i Poslaniku a.s., spomenuvši kako su posebnu ulogu u njihovim životima i karijerama imali mekteb, džamija i Islamska zajednica općenito!“

Posebne emocije kod prisutnih, izazvale su izvedbe numera po kojima je hor „Hazreti Hamza“ posebno prepoznatljiv poput: „Za nju vrijedi umrijeti“, „Jutarnji vjetre“ i “Ya ilahi“, dok je erupciju oduševljenja, posebno kod mladih izazvalo izvođenje numere „Ramazan“.

Hor „Hazreti Hamza“ je nastao ratne 1993. godine na Alipašinom polju u Sarajevu pod pokroviteljstvom mesdžida Hazreti Hamza, po kojem je hor i dobio ime. U početku hor je brojao oko 30 članova, ali do kraja rata ostalo je deset članova. Nakon rata 1995. godine snimaju prvi demo snimak za TVBIH. Tokom 2000. godine u horu ostaje devet članova i te godine doživljava svoj veliki uspon, da bi 4. juna 2004. godine izdali svoj prvi album pod nazivom „Jedna je istina“. Nakon ovog albuma postali su zapaženiji i učestvovali su na pjesmi Kopriva pjevača Al´ Dina. Sredinom 2006. godine ovaj hor je i u medijskom usponu nako izdavanja novog albuma pod imenom Leptir.Hor je učestova na velikim manifestacijama kao što su „Pod zastavom Muhammeda a.s.“  i „Ašk“, takmičenje pod pokroviteljstvom Evropske Unije. U septembru 2010. hor izdaje svoj treći po redu album pod nazivom “Putnik”. Hor Hazreti Hamza je predstavljao Bosnu i Hercegovinu na mnogim festivalima širom svijeta kao što su: “A Mistical Yourney”, “Balkan Trafik” i mnogi drugi.

Author: MIZ Sarajevo

621 stories / Browse all stories

Povezani članci »

2 comments on Hor Hazreti Hamza razgalio duše posjetilaca u Velikoj sali općine Novi Grad

 1. Taha

  Odlicna organizacija i programski sadrzaji. Mozda su neki liberalniji u odnosu na nasu tradiciju al se mogu prihvatiti. Primjetno je da vas sada mnogi kopiraju sto nije lose za nas ukupni drustveni ambijent al pretjeruju. Jeste k
  Li im dali izun ili cete mozda traziti da bar ne kradu i vase ime manifestacije, selam uz sve cestitke

 2. MIZ Sarajevo

  Selam i hvala Vam na čestitkama. Ideja vodilja svih jedanaest godina manifestacije jeste širiti dobro sa kojim je došao Hazreti Pejgamber a.s.v.s., stoga ne vidimo ništa loše u tome da se u drugim gradovima organiziraju slični programski sadržaji. Medžlis islamske zajednice Sarajevo izgradio je imidž jedinstvene manifestacije po kojoj smo prepoznatljivi i, ako Bog da, nastojat ćemo taj standard zadržati na zadovoljstvo svih nas.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

 • MIZ Sarajevo (3 mjeseca ago)
  Selam, Potrebno je samo da popunjeni formular prijave vjenčanja donesete…
 • Emina (4 mjeseca ago)
  Selam, Molim Vas da mi kazete za priliku serijatskog vjencanja,sta…
 • Amina (4 mjeseca ago)
  Ova džamija mi se jako sviđa jer ja mislim da…

Facebook »

LINKOVI »
ZEKAT KALULATOR »