GRIVIĆI

Sljedeća sela pripadaju ovom džemaatu: Košćan, Drozgometva, Vrančići, Grivići, Dupovci i Kućice.

Džemat se nalazi zapadno od Sarajeva, na magistralnom putu M-17, Sarajevo – Mostar udaljen 16 km od Sarajeva.

Na lokaciji nekadašnje džamije koja se nalazila u Drozgometvi sada postoje stari nišani na zelenoj površinin a okolni prostor harema oko stare džamije je pretvoren u dvorište. Taj prostor gdje se nalazila stara džamija u narodu se i danas zove «harem».

Džemat ima džamiju koja je na sadašnju lokaciju «prenijeta» 1893. godine a njena izgradnja je završena 1904. godine.

Džamija je imala temeljitu rekonstrukciju 1937 godine. Tada je iz Sarajeva sa Pirinog brijega od džamije Prebjegulje prenesena kamena munara i ozidana  uz grivićku džamiju.

U Drugom svjetskom ratu džamija je devastirana, pa se čekalo desetak godina na njenu sanaciju. Sanacija je učinjena 1956/57. godine, a svečano je otvorena 22. septembra 1957. godine.

Džamija je u junu 1992. godine porušena od strane srbočetničkog agresora a ponovo je rekonstruisana i u funkciju stavljena 18. novembra 1999. godine kao vakuf  Raseme Abdel Mutalib Hakim za njenog rahmetli oca Abdel Mutalib Saliha posredstvom Visokog Saudijskog komiteta za pomoć Bosni i Hercegovini.

Sljedeći imami su bili angažovani u ovom džematu: Begović ef. Ahmed rodom iz Kućica – Grivića, Bećirović ef. Esed iz Paleža kod Kiseljaka, Agić ef. Mustafa iz sela Bukve kod Kreševa, Hadžić ef. Muharem iz Novog Sela kod Tešnja(oko 6 godina radio u ovom džematu van institucija Islamske zajednice) i sadašnji imam Osmić ef. Nedžad iz Blječeve kod Bratunca.

U ovom džematu je rođen Abdulah ef. Dervišavić profesor i direktor Gazi Husrevbegove medrese u Sarajevu. Ukopan je u haremu džamije u Grivićima.

Vakufska imovina u džematu je: džamija, imamska kuća, mekteb u Vrančićima, zgrada gasulhane i mokrih čvorova kod džamije (muški i ženski toalet sa odvojenim abdesthanama), i mezarjima: na Košćanu, dva mezarja u Drozgometvi, dva mezarja u Vrančićima, mezarje u haremu džamije u Grivićima, mezarje u Kućicama i mezarje u Dupovcima.

U toku je izgradnja dva mekteba i to u zaseocima Drozgometva (Selimovići) i na Košćanu a u toku je i izgradnja gasulhane u zaseoku Dupovci.

U džamiji se redovno klanja svih pet dnevnih namaza i džuma namaz.

U džematu nema tekije ili nekog tradicionalnog dovišta, a od 2007. godine održava se tradicionalni mevlud povodom 21.06.1992. godine kada su agresori popalili ovaj džemat i poubijali 9 ljudi (mladića) iz ovog džemata.

U džamiji se vjerska pouka održava subotom i nedjeljom u punom radnom vrijemenu od 8 do 15 h  i utorkom (od 9 do 12 h) i četvrtkom (od 12 do 14 h).

Mesdžid u Vrančićima        

U Vrančićima, dijelu džemata Grivići koji se nalazi na oko 2 kolimetra udaljenosti od džamije u Grivićima nalazi se mesdžid, čija gradnja je počela oko 2003. godine. Ovaj mekteb je najvećim dijelom napravljen sredstvima donacija i ličnim prilozima džematlija. U sklopu mekteba izgrađena je i gasulhana.

Valja napomenuti da je enterijer ovog mekteba osmišljen izuzetno lijepo i sa puno ljubavi. Radovi su u završnoj fazi i uskoro bi trebalo ovaj prelijepi mekteb i svečano otvoriti. Za sada je mesdžid aktivan samo uz Ramazan gdje se klanja teravih namaz.

Mesdžid na Košćanu       

Košćan se nalazi nekih pet kilometara od džamije u Grivićima sjeverozapadno od Hadžića i jedan je od manjih zaseoka ovog džemata. Nalazi sa na samom rubu opštine Hadžići i dio ovog zaseoka pripada opštini Kiseljak.

Mesdžid u ovom dijelu džemata Grivići izgrađen je 1938. godine i služio je svojoj svrsi do 1992. godine i agresije na Bosnu i Hercegovinu. Košćan je u protekloj agresiji cijeli rat bio prva linija i kao strateški važna kota veoma često je bio na meti uraganskih četničkih napada. U artiljerijskom djelovanju je ovaj mesdžid dosta uništen i 1993. godine i zapaljen od četnika koji su na kratko uspjeli zauzeti ovu kotu. Obnova uništenog mekteba pokrenuta je 2006. godine.Unutarnje opremanje je završeno pred Ramazan 2009.god i mesdžid je djelimićno stavljen u funkciju klanjanjem teravih namaza.

 

Mesdžid u Drozgometvi – Selimovići

Mesdžid u zaseoku Selimovići – Drozgometva je počet sa gradnjom 2006. godine. Gradi se najvećim dijelom sredstvima donacije. U sklopu mesdžidaa je predviđena i gasulhana.

Unutarnje opremanje je završeno pred Ramazan 2009.god i mesdžid je djelimićno stavljen u funkciju klanjanjem teravih namaza.

Author: MIZ Sarajevo

621 stories / Browse all stories

Povezani članci »

  • MIZ Sarajevo (3 mjeseca ago)
    Selam, Potrebno je samo da popunjeni formular prijave vjenčanja donesete…
  • Emina (4 mjeseca ago)
    Selam, Molim Vas da mi kazete za priliku serijatskog vjencanja,sta…
  • Amina (4 mjeseca ago)
    Ova džamija mi se jako sviđa jer ja mislim da…

Facebook »

LINKOVI »
ZEKAT KALULATOR »