GAJEVI

Džemat je smješten na krajnjoj granici ilijaške općine i graniči sa jedne strane sa Olovom i istoimenim medžlisom,a sa druge teritorijem općine Sokolac i medžlisom IZ-e kaljina. Džemat se nalazi na magistralnom putu Sarajevo-Olovo, na tridesetom kilometru od Sarajeva.U njedrima je planinskog ambijenta i to Nišičke visoravni, planine Ozren, pa čak i romanijskog platoa. Geografski je vrlo razuđen, prečnika nekih 15 kilometara, a sačinjavaju ga sela Gajevi, Dragoradi, Vladajevići, Vrutci, Gajine, Podlipnik, Sudići, Donje selo, Gornji Čevljanovići, Vrutci, Homar, Vukasovići, Velike Šume, Gojanovići, Gornji Ivančići. Džemat je povratnički,reintegrisano područje,i prije agresije brojio je oko 450 domačinstava. Na području džemata nalazi se više vjerskih objekata mesdžida i džamija.Centralna džamija je u naselju Gajevi. Ranije nije postojala, a izgrađena je 2007./08 godine i stavljena u funkciju

-Džamija Dragoradi,s agrađena i svečano otvorena 11,oktobra 2008.godine

-Mesdžid u Vrutcima, sagrađen 1967., porušen agresijom, obnovljen 2007.godine(27.maja)

-Mesdžid u Vukasovićima, sagrađen 1974. ,porušen agresijom,obnovljen 2007.godine

-Mesdžid u Gornjim Ivančićima sagrađen 1989,porušen agresijom,obnovljen u grubo 2007.godine

-Mesdžid u Donjem Selu,sagrađen 2007.godine

-Mesdžid u sudićima,sagrađen 1947,porušen agresijom,do sada nije obnovljen.

Imami ovog džemata su bili: Poračanin Alija, Durak Hilmo, Bekto Hamza, Mustafa Gljiva, hodža Turbo, Munib Balta, Sabrija Hadžiabdić, a trenutno je Miralem-ef. Sarajlić.

Posebno su se isticali i bili autoritativni za šire područje Bekto Hamza i GljivaMustafa.

Vakufska imovina se svodi na mjesne mezaristane (porodična mezarja) 3 džamije,4 mesdžida (peti u izgradnji) i 7 gasulhana.

U džematu se klanjaju dva vakta podne i ikindija, a mektebska nastava se izvodi dva dana sedmični subotom i nedjeljom. Džuma namaz se obavlja u centralnoj džamiji u Gajevima.

Džemat bitno karaklterišu tradicionalna dovišta i to u selima Sudići, Vrutci, Gornji Ivančići, Vladajevići, Vukasovići, Dragoradi i Gajine.

Važno je napomenuti da se u susjedstvu ovog džemata, a danas zbog nastale situacije čak i u sastavu ovog džemata nalazi najstarija džamija u mjestu Rakova noga, stara 400 godina. Džamija je porušena u toku agresije, a u cijelosti obnovljena 2009. godine.

Nepažnjom džematlija džamija je gorjela i 1870, a obnovljena 1874.godine.

Author: MIZ Sarajevo

621 stories / Browse all stories

Povezani članci »

  • MIZ Sarajevo (3 mjeseca ago)
    Selam, Potrebno je samo da popunjeni formular prijave vjenčanja donesete…
  • Emina (4 mjeseca ago)
    Selam, Molim Vas da mi kazete za priliku serijatskog vjencanja,sta…
  • Amina (4 mjeseca ago)
    Ova džamija mi se jako sviđa jer ja mislim da…

Facebook »

LINKOVI »
ZEKAT KALULATOR »