DEJČIĆI

Džemat ”Dejčići” je udaljen od Sarajeva 25 kilometara. Džemat čine naselja: Dejčići, Dujmovići, Ostojići, Gaj, Mijanovići, Ledići, Dujmovićke bare. Džemat čini 120 domaćinstava, dok je prije proteklog rata u ovom džematu bilo 130 domaćinstava.
Džemat ima sagrađene džamije u Dejčićima, koja je ujedno i centralna džamija ovoga džemata, džamiju u selu Ostojići koja je sagrađena prvi put po završetku rata i povratku stanovništva na ova područja, te obnovljeni mekteb u selu Dujmovići koji je postojao i prije devedestih godina kada je od strane četnika spaljen i porušen do temelja kao i cijelo selo.
Džamija ”Dejčići” je sagrađena prvi put u ovome selu 1925. god., kada je ustvari prenešena iz susjednog sela Ledići. U narednom periodu je rekonstruisana više puta, da bi jula mjeseca 1993. godine, zapaljena i minirana od strane srbo-četničkog agresora, te tako praktično porušena do temelja.
Povratkom skoro 99% stanovništva na područje koje pripada ovom džematu, džamija je obnovljena 1997. god., a svečano otvorenje upriličeno je u ljeto 1999. godine.
Sada se u džamiji klanja svih pet vakata, džuma namaz, te se održava vjerska pouka, a godišnje početkom mjeseca jula održi se tradicionalni mevlud.
Imami ovoga džemata su bili: Emin ef. Mulaosmanović, Mustafa ef. Mulaosmanović, Meho ef. Krupalija, Husein ef. Zagorac, Osman ef. Aljović, i sadašnji imam Abdullah ef. Dedić.
Vakufi u džematu su: 30 dunuma zemlje, šehidsko mezarje koje je vakuf sela. Najveći vakif u džematu je Mulaosmanović Began sa 30 dunuma uvakufljene zemlje.

Author: MIZ Sarajevo

621 stories / Browse all stories

Povezani članci »

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  • MIZ Sarajevo (4 mjeseca ago)
    Selam, Potrebno je samo da popunjeni formular prijave vjenčanja donesete…
  • Emina (5 mjeseci ago)
    Selam, Molim Vas da mi kazete za priliku serijatskog vjencanja,sta…
  • Amina (5 mjeseci ago)
    Ova džamija mi se jako sviđa jer ja mislim da…

Facebook »

LINKOVI »
ZEKAT KALULATOR »