BINJEŽEVO

U sastavu ovog džemata su: Dobrojevac, Džapići, Miševići, Obrovac, Potkraj, Breza i Mostarsko Raskršće. Džemat je lociran na magistralnom putu M-17 i proteže se od Mostarskog raskršća do Donjih Hadžića. Džemat broji više od 600 domaćinstava.
Do agresije ovaj džemat je bio u sklopu džemata Donji Hadžići. Od reintegracije do 2002. godine gravitirao je džematu Hadžići. Kao zaseban džemat formiran je 2002. godine.
Džamija u Binježevu je utemeljena u oktobru 1990. godine. Uz džamiju je napravljena učionica, abdestahana i gasulhana. Agresijom na BiH džamija je do temelja porušena 1992. godine. Učionica, abdesthana i gasulhana su ponovo opremljene 2000. godine i stavljene u funkciju, a 2006. godine džamija je pokrivene i opremljena.Tokom 2007. Godine uz džamiju je izgrađena munara, a svečano otvaranje džamije se očekuje 2010. godine.
Imam, muallim i hatib je Memfad ef. Drkić. U džamiji se klanja svih pet namaza , džume, bajrami i uče djeca.
Od vakufske imovine džemat posjeduje: džamiju, mezarje Gurevići, Malo greblje u Dobrojevcu, Luke –Đapići , Podkućnice u Ćatama i Bečirovića mezarje pod Brezom.
Neophodno je spomenuti zaslužne, uz imama i dvojicu pregalaca koji su maksimalno uložili svoj trud, za do tada postignute rezultate, a to su Šaban Šunj i Ćamil Isić.

Author: MIZ Sarajevo

621 stories / Browse all stories

Povezani članci »

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  • MIZ Sarajevo (3 mjeseca ago)
    Selam, Potrebno je samo da popunjeni formular prijave vjenčanja donesete…
  • Emina (4 mjeseca ago)
    Selam, Molim Vas da mi kazete za priliku serijatskog vjencanja,sta…
  • Amina (4 mjeseca ago)
    Ova džamija mi se jako sviđa jer ja mislim da…

Facebook »

LINKOVI »
ZEKAT KALULATOR »