CIGLANE

Džemat Ciglane se nalazi u Sarajevu, općina Centar, u stambenom naselju Ciglane.  Naselje broji preko 5000 stanovnika i jedno je od najatraktivnijih naselja u gradu Sarajevu.

Pored stambenih zgrada u našem naselju se nalazi i dosta poslovnih objekata, velika pijaca, obrazovne institucije (osnovne i srednje škole te nekoliko fakulteta od kojih medicinski, stomatološki, arhitektonski gradjevniski), institucije vlasti kako izvršne tako i zakonodavne te i nekoliko ambasada. Slobodno možemo reći da naš džemat pruža usluge daleko većem broj potencijalnih vjernika od broja stanovnika naselja.

U naselju Ciglane većinsko stanovništvo čine bošnjaci-muslimani a takođe u naselju živi i određen broj kršćana-katolika i pravoslavnih.

Prije rata ovo naselje je bilo naselje komunističkih velikodostojnika, oficira JNA te ostalih važnih ličnosti bivše države, stoga u naselju prije rata nije postojao džemat niti ikakav vjerski objekat sem kršćanskih kapelica na obližnjim grobljima.

U toku rata stanovništvo Ciglana se organizovalo, uredilo jedan od poslovnih objekata te od njega načinilo mesdžid. Već od februara 1994 je otpočelo obavljanje namaza a posebno teravih-namaza.  Džemat Ciglane je osnovan i registrovan u Islamskoj Zajednici  4. marta 1994.godine te od tada u našem džematu se obavljaju vjerske dužnosti, od klanjanja dnevnih namaza, džuma-namaza i bajrama.U džematu se održava vjerska pouka u redovnim terminima.

Posebne aktivnosti se održavaju u Ramazanu kada se i uči najspecifičnija mukabela u BiH. Naime, u našem džematu, mukabelu, pored imama aktivno uče i džematlije, te zbog ove prakse veliki broj džematlija uči u Kur'anu a veliki broj muškaraca i kao imami predvode namaz u džematu što je za pohvalu.

Iako u svojoj zemlji,  u slobodi, ipak naš džemat nema džamiju u kojoj bi mogli obavljati vjerske dužnosti. Džemat je, od osnivanja, promijenio nekoliko poslovnih prostora, a prostor u kojem se danas nalazimo je nedovoljan i mali. Moramo napomenuti da smo možda jedini u BiH koji plaćamo kiriju za prostor  koji koristimo kao mesdžid. Mjesečna kirija za iznajmljivanje prostora iznosi 700KM, što znači da u toku jedne godine, samo za kiriju, bez ostalih troškova, plaćamo 8400KM. Novac za kriju sakupljamo, tako što se određen broj džematlija obavezao da će  svaki mjesec odvajati po 20KM na ime kirije. Kiriju plaćamo sami, bez ikakve pomoći Islamske Zajednice ili nekog drugog organa.

Zbog nepostojanja džamije, u našem džematu a izvjesne potrebe za njom, pokrenuli smo inicijativu za izgradnju džamije na Ciglanama. Zvanični prijedlog, predali smo Medžlisu Islamske Zajednice Sarajevo, 28. novembra 2003. Inicijativa je prihvaćena, sobzirom da je i u urbanističkom i regulacionom planu grada predviđena izgradnja džamije te smo, nakon što smo prikupili potrebnu dokumentaciju, otpočeli sa izgradnjom džamije. Kamen temeljac za izgradnju džamije smo položili 28.03.2008.god.

Author: MIZ Sarajevo

621 stories / Browse all stories

Povezani članci »

  • MIZ Sarajevo (3 mjeseca ago)
    Selam, Potrebno je samo da popunjeni formular prijave vjenčanja donesete…
  • Emina (4 mjeseca ago)
    Selam, Molim Vas da mi kazete za priliku serijatskog vjencanja,sta…
  • Amina (4 mjeseca ago)
    Ova džamija mi se jako sviđa jer ja mislim da…

Facebook »

LINKOVI »
ZEKAT KALULATOR »