BRIJEŠĆE BRDO

Džemat Briješće brdo se nalazi na području opštine Novi Grad-Sarajevo i ima oko 1200  domaćinstava. U Džematu je sagrađena džamija sa minaretom čije otvaranje je bilo 1991. godine. U agresiji na državu Bosnu i Hercegovinu  džamija i minaret su u potpunosti porušeni, a isti su 1998. Godine obnovljeni sredstvima džematlija i porodice rahmetli Amele Bejdić.

Dužnost imama, hatiba i muallima u džematu do sada su obavljali : Elmedin ef. Hodžić, Kasim ef. Hodžić, a tu dužnost od 01.11.2006.g. do danas obavlja Sulejman ef. Posavljak. Godine 2006. i 2007. dokupljeno je zemljište uz džamiju na kojem je sagrađena vakufska kuća u okviru koje je u prizemlju mekteb. Sredstvima MIZ-e Sarajevo i preduzeća «Jedileri « mekteb je opremljen i od 2009/10. godine stavljen u funkciju. U proljeće 2009.g. uz džamiju je sagrađen šadrvan sredstvima hadži Ibre i hadži Fadile Čardaković a pred duše njihova tri sina šehida.

 

Naselje Bulbulistan                                           

U  donjem dijelu džemata Briješće brdo, prema gradu u ulici Izeta Karšića (bivša Bulbulistan) u toku 2008. i 2009.g. sagrađena je džamija «Bulbulistan» u kojoj se uz ovaj ramazan (1430./2009.) započelo klanjati, a od ove mektebske godine počela je i mektebska nastava. Džamiju su gradile džematlije uz veliku pomoć vakifa dr. Muhammeda Ardata , koji je uvakufio velika sredstva za svoju porodicu.

Author: MIZ Sarajevo

621 stories / Browse all stories

Povezani članci »

  • MIZ Sarajevo (4 mjeseca ago)
    Selam, Potrebno je samo da popunjeni formular prijave vjenčanja donesete…
  • Emina (5 mjeseci ago)
    Selam, Molim Vas da mi kazete za priliku serijatskog vjencanja,sta…
  • Amina (5 mjeseci ago)
    Ova džamija mi se jako sviđa jer ja mislim da…

Facebook »

LINKOVI »
ZEKAT KALULATOR »