JEDILERI

إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ

 “INNA LILLAHI VE INNA ILEJHI RADŽIUN” 

“Mi smo Allahovi i Njemu ćemo se vratiti.”

Ideja o izgradnji vlastite gasulhane u Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo je odavno prisutna. Zašto?

“Gasulenje, opremanje, klanjanje dzenaze,… su vjerski obredi. Izostavljanjem bilo čega od navedenog, dženaza-ukop, nije valjan.

Islamska zajednica BiH se brine i podstiče muslimane da izvrsavaju svoje vjerske dužnosti od rođenja pa do preseljenja na drugi-bolji svijet. Nakon rođenja djetetu se daje ime (akika), organizuje se i izvodi mektebska nastava, vjeronauka u skolama, šerijatska vjenčanja, u džamijama se obavljaju dnevni namazi, džume, teravih i bajram namazi, predavanja, tribine,…

Preseljenje na ahiret je zaokruženje ovozemaljskog življenja.
“…mi smo Allahovi, i mi ćemo se njemu vratiti” (Kur'an). Kako Islamska zajednica brine o organizaciji vjerskog života muslimana od rođenja, normalan je slijed da organizuje dženaza namaze sa svim onim šta to znači.

Realizaciji ideje izgradnje gasulhane, ozbiljno se pristupilo 1995. i 1996. godine. Izrađena je idejna i izvedbena dokumentacija, određena lokacija, dobivena građevinska dozvola.

U jesen 1997. godine započeti su građevinski radovi. Gradnja objekta je finansirana isključivo sredstvima Medžlisa, bez kreditnih zaduženja ili bilo kakvih pozajmica. Zbog toga je proces gradnje trajao nešto duže. Po završetku građevinsko-zanatskih radova obavljen je tehnički prijem. Izrađen je veoma lijep objekat povrsine cca 450 m2, sa svim sadrzajima za pripremanje dženaza (prijem, gasulenje, opremanje, odvoz na mezaristan itd.).

Shodno pozitivnim zakonskim propisima, u septembru 2003. godine Izvrsni odbor Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, donio je odluku o osnivanju “Jedileri” d.o.o. za pogrebne usluge, trgovinu i proizvodnju Sarajevo, a odobrenje na odluku je dao Sabor kao najviše predstavničko tijelo u Islamskoj zajednici BiH.

Objekat je namjenski opremljen savremenom opremom. Nije nam poznato da je neka od gasulhana u BiH na ovom stepenu opremljenosti. Za transport umrlih nabavljena su nova vozila marke Mercedes.

Dakle postoje sve pretpostavke da se umrli opreme i isprate na ahiret po Šerijatskim propisima, humano i ljudski, kako to priliči muslimanu.

Nije nam cilj da kroz djelatnost “Jedileri” doo Sarajevo ostvarujemo ekstra profit, prevashodni cilj nam je da olakšamo muslimanima. Trudit ćemo se da ovu vrstu vjerske usluge kada im zatreba, što više približimo muslimanima, da im olakšamo, kako organizaciono, tako i finansijski. Nase usluge i članarine ce biti znatno jeftinije od ostalih.

Nadamo se da će nasi napori u ovom poslu biti od koristi za muslimane i da ce Allah dz.s. sa njima biti zadovoljan.

Tel.: +387 33 71 28 00

Tel./Fax.: +387 33 71 28 01

Mob.: +387 61 49 05 92

E-mail: jedileri1@bih.net.ba

www.jedileri.ba


NAJAVE

ARHIVA