„Srebreni svijet“ Mostara Sarajevu

  • 3

„Srebreni svijet“ Mostara Sarajevu

Category : SLAJDER-NASLOVNA , VIJESTI

Manifestacija „Selam, ja Resulallah“, koju Medžlis islamske zajednice Sarajevo devetu godinu zaredom organizuje u znak sjećanja na rođenje najboljeg čovjeka, već petnaest dana vodeći nas stazama Poslanika priređuje nam trenutke u kojima pronalazimo inspiraciju kako bi nas riječi i djela Muhammeda, a.s., dovele pred kapije dženneta.

Prijatelji kaside u subotu navečer, 18. januara 2014. godine, bili su svjedoci „Srebrenog svijeta“ koji nam je ispričao priču nemira mostarskog, osmjeha zagledanog u zvijezde, priču opstanka i duhovnog buđenja.Prošlo je dvadeset godina od kada su nastale prve kaside autora Mirsada Puce. O njima su govorili ljudi koji su uz njihove melodije odrastali: Harun Macić, mr. Jasmin Hodžić i Aid Tulek.

Profesor Macić je akcentirao nepatvorenu čistinu ideje i prisustvo iskrenosti što simbolizira i srebro, simbol čistote koja je čista svjetlost kakvu prima i vraća prozirnost kristala, bistrina vode, odraz ogledala i mjesečine u potoku. Kaside prati ritmična melodičnost stihova. „Ova knjiga čuva trajnu duhovnu baštinu čulnim drhtajem i tonom sevdalinke“, ocijenio je profesor Macić. „Visoka književna vrijednost sa tekstom se ne mora ni tražiti. Pucine kaside oslikavaju emancipatorsku funkciju književnosti, traženja ideala, a u njima ideal je ljubav prema Stvoritelju“, kazao je prof. Hodžić. Direktor Karađoz-begove medrese, prof. Aid Tulek, govorio je o značajnoj ulozi kaside u islamu od samog početka objavljivanja Kur'ana. Prvonastale kaside, poput „Tale'al-Bedru ‘alejna“ i „Džezellahu Rabbun-nasi“, uče se i dan danas u znak sjećanja na događaj Hidžre. Allahov poslanik imao je i svog pisara, Hasan ibn Sabita, koji je kroz kasidu predstavljao islam, opisivao važne događaje iz povijesti islama i iskazivao hvalospjev prema ličnosti Muhammeda, a.s.

„Srebreni svijet“ je zbirka kasida koje je Mirsad Puce napisao od prestanka rata do sada u povodom značajnih događaja u kalendaru islamske zajednice i u povodu brojnih svečanosti koje je organizirala Karađoz-begova medresa. Upravo je hor ove medrese, kao i horovi „Misbah“ i „El-Kamer“, protkao promociju knjige koncertom ilahija i kasida.

Promocija knjige „Srebreni svijet“ Mirsada Puce samo je još jedan u nizu zajedničkih projekata dvaju Medžlisa, sarajevskog i mostarskog, što su u svojim obraćanjima potvrdili glavni imami Salem ef. Dedović i mr. Ferid ef. Dautović. U znak zahvalnosti za sve što je Medžlis islamske zajednice Sarajevo učinio za Medžlis islamske zajednice Mostar predsjednik MIZ Mostar Ramiz Jelovac uručio je predsjedniku MIZ Sarajevo Jusufu Zahiragiću sliku kaligrafskog rada u obliku Starog mosta.


3 Comments

Taha

20. Januara 2014. at 10:52 pm

Srebreni svijet Mostara je super ideja. Vazno je da se otvarate za sadrzaje i iz drugih medzlisa. Zbog vaseg aktivizma zelim biti clan islamske zajednice. Odgovorite mi gdje i kako mogu to uraditi.?

Mensur Salkic

22. Januara 2014. at 10:35 am

Učlaniti se možete na šalteru Medžlisa, ulica Bistrik 8, ili kod džematskog inkasanta. Za više informacija obratite se Vašem imamu.

Taha

22. Januara 2014. at 6:02 pm

Hvala vam. Puno srece i dobrih programa zelim i ocekujem

Leave a Reply

NAJAVE

ARHIVA