Category Archives: Muhamed ef. Šarić

  • 0

Uspostavljanje mira i sigurnosti

Category : HUTBE , Muhamed ef. Šarić

Hvala Allahu Gospodaru svih svjetova , posebno na blagodati upute islama na nimetima dana džume i na svim blagodatima kojima nas je počastio.

Neka je salavat i selam na Muhameda a.s. njegovu časnu porodicu njegove ashabe i sve njegove sljedbenike.

Mi smo te (Muhamede) poslali samo kao milost svjetovima. Kuran

A robovi Milostivoga su oni koji po Zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove odgovaraju: ¨Mir vama¨, El Furkan, 63

.

Braćo u vjeri,

Govorićemo o Božijem Poslaniku , u ovom govoru ćemo pokušati osvijetliti  jedan dio iz života Allahova poslanika a to je uspostavljanje mira i sigurnosti u društvu u koje je došao poslanik i dostavljao Božansku Objavu.

Kada su pitali jednog uglednog islamskog alima i mislioca danasnjice , koji je to glavni princip Islama on kaže, rekao sam; ¨da se sve svodi na pravdu, Bog zapovijeda pravdu. I dok sam pisao sam sebi sam rekao da sam bio u u krivu. Otkrio sam da je pravda srestvo za veći cilj, a otkrio sam da je suština i cilj islama MIR¨.

Zaista ako osvijetlimo neke dijelove iz života Božijeg Poslanika vidjećemo da je on na sve strane širio i donosio ozračje mira i sigurnosti.

Mnogi i muslimani i nemuslimani pogrešno razumijevaju islam pa mu pripisuju da je islam revolucija i da je islam religija rata, mača i ognja što je u potpunoj suprotnosti sa islamom i njegovcvom misijom.

I jezički islam znači mir. Da islam nije revolucija govori i to da je Allahov poslanik mijenjao svijet idejom islama punih 23 godine predanog i ustrajnog pozivanja i da je to samo trasiranje puta kojim će se zaputiti milioni danas već milijarde ljudi.

Muhamed a.s. dolazi u prostor i društvo pun svakodnevnih sukoba nemira ratova. Društvo je opsjednuto fizičkim (krvne osvete)i psihološkim (ubijanje ženske djece)nemirima. Poslanik dolazi i uspješno rješava, možemo reći dva najveća uzroka nemira  sa kojim se susretao tadašnji čovjek. Da je Allahov Poslanik samo to ucinio bilo je ogroman napredak u tom društvu. Kako je Islam univerzalna vjera ta ta ideja je dirnula i naše drustvo i prostor i vrijeme u kojemu mi živimo i uspješno mu daje aromu smisla.

Karikature o Allahovu Poslaniku će zasigurno mnogo manje štete nanijeti od toga kada musliman od islama i zivota Muhameda a.s. pravi karikaturu svojim pogrešnim tumačenjem islama i ne razumijevanjem sunneta Poslanika.

Hidžra Muhameda a.s. i muslimana, medinska zajednica i ustav te zajednice imali su za cilj izbjegavanje neprijateljstva i sukoba i stvaranje ambijenta mira. Pa i oslobadanje Mekke je imalo za cilj vratiti se u rodni kraj u miru a vojska i borba je bila samo kao opcija ako to bude neophodno.

Allahov Poslanik je svijet mijenjao u miru jer je znao da se ta velika Božanska poruka može svatiti i razumjeti samo u miru, čistog razuma i srca, koje nije opterećeno mržnjom i strahovima.

Sjetimo se primjera kada je jedan od ashaba, prije nego je upoznao poslanika, rekao da nije bilo čovjeka kojeg je više mrzio od Allahova poslanika nakon što je upoznao Poslanika, rekao je da nije bilo čovjeka kojeg je više volio.. Allahov poslanik nije matrijalno ili na neki drugi način pridobijao ljude nego u slobodi i miru osvajao njihova srca, zato je ta ljubav bivala trajna, i ona nije poznavala granice čemu smo i mi sami svjedoci.

Fascinantan je primjer jednog od Ashaba Alije r.a. koji je u borbi oborio neprijatelja na zemlju i zamahnuo svojim oružjem da ga ubije ovaj ga je pljunuo a Alija r.a. odustao da ga ubije rekavši ako bi ga sad ubio da bi to bilo iz mrđnje, a da to musliman ne radi. To je primjer onoga koji je učio o životu od najboljeg učitelja Muhamedaa.a.s.

Svijet danas je potresen i uznemiren istom vrstom  kojim je to bio poluotok na kojem se pojavio Allahov Poslanik; stalni sukobi, nepravedna podjela dobara, obožavanje lažnih i izmisljenih (zvijeda-božanstava) ….u svemu tome moguće je stvarati svoj ambijent islama u pravilnom razumijevanju islama i zivota Allahovog poslanika u ljubavi i miru i tako osvajati srca ljudi.

Allahu podari nam snage da idemo ispravno stopama našeg Poslanika.


NAJAVE

ARHIVA