Category Archives: SLAJDER-NASLOVNA

  • -

MEKTEB NAS PONOVO ZOVE

Category : SLAJDER-NASLOVNA , VIJESTI

U skladu sa uputama Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice, u subotu 09. septembra 2017. počela je nova mektebska godina, za školsku 2017/2018.godinu. Nakon što su sa svojim saradnicima pripremili sve ono što je neophodno za početak nove mektebske godine, naši muallimi su u subotu 09. septembra 2017. godine širom otvorili vrata našim mekteblijama za nova druženja i nova znanja o našoj vjeri.

 

Povodom početka nove mektebske nastave, VP služba Medžlisa na čelu sa glavnim imamom dr. Ferid ef. Dautovićem, njegovim zamjenikom Malik ef. Šljivom i pomoćnikom Elvedin ef. Klisurom posjetila je nekoliko mekteba na području Medžlisa , te se na terenu upoznala sa praktičnim  procesom odvijanja mektebske nastave na području Medžlisa, te prezentirala plan VP službe Medžlisa u ovoj mektebskoj godini na polju odgojno-obrazovnog rada sa našim polaznicima.

Ovom prilikom VP služba je posjetila:

 

-mekteb Ćengić Vila, muallim hfz. Semin ef. Grabus,

-mekteb Hrasnica džamija, muallim Elmedin ef. Hodžić,

-mekteb Ilijaš, muallim Šerif ef. Ćatić,

-mekteb Semizovac, muallim Alija ef. Buljubašić,

-mekteb Koševsko brdo, muallim Nejin ef. Balić.

 

Prilikom obilaska naših mekteba, VP služba je od i muallima džemata upoznata sa procesom odvijanja mektebske nastave u svakom od džematu, te svemu onome što daje doprinos odvijanju mektebske nastave kao i sa eventualnim poteškoćama u radu.

 

Glavni imam je svim muallimima i polaznicima u džematima koje je posjetio zaželio hairli početak nove mektebske godine uz poruku da se drže zajedno i da budu uvijek spremni da pomognu jedni drugima, te da im bude na ponos što idu u mekteb, a u mektebu će naučiti o onome što će im biti potrebno u njihovom svakodnevnom životu.Također je naglasio da Islamska zajednica može biti zadovoljna brojnošću djece koje je susreo u mektebu, imajući u vidu da je mekteb na dobrovoljnoj osnovi roditelja i djece. Na kraju se zahvalio i svim muallimima koje je posjetio na gostoprimstvu.

 

Da bi ambijent posjete bio potpun Medžlis je za svu djecu u mektebima koji su posjećeni pripremio prigodne hedije u vidu školskog pribora i slatkiša, a radost djece zbog dobijenih hedija bila je više nego očita.

 

Prema planu VP službe Medžlisa u novoj mektebskoj godini nastava će se izvoditi na 140 punktova,a djecu će podučavati 130 muallima. U prethodnoj mektebskoj godini u naše mektebe je bilo upisano oko 13 hiljada polaznika od kojih je oko 10 hiljada bilo redovno na mektebskoj nastavi.

 

Pred nama je nova mektebska godina u kojoj nas očekuje dosta posla i napornog rada, ali znamo da nam je to povjereni emanet i da će sigurno svaki od naših muallima, u svom domenu za koji je odgovoran, dati svoj maksimum. Ovom prilikom svim polaznicima i svim našim muallimima želimo čestitati početak nove mektebske godine, uz dovu Uzvišenom da nas sve pomogne u našem radu.

 

ALLAH MUBAREK OLSUN NOVA MEKTEBSKA GODINA!


  • -

ODRŽAN PRVI REDOVNI SEMINAR ZA SARAJEVSKE IMAME

Category : SLAJDER-NASLOVNA , VIJESTI

U srijedu 06. septembra 2017. godine, u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese, nakon pauze koja je uslijedila zbog mjeseca ramazana i godišnjih odmora, održan je prvi redovni seminar za imame sarajevskog medžlisa. Na samom početku, odlomak iz Časnog Kur'ana je proučio je Munir ef. Jašarević, nakon čega je uvodnu riječ dao glavni imam MIZ Sarajevo dr. Ferid ef. Dautović. Glavni imam se u svom obraćanju osvrnuo na protekli period, koji je bio posebno plodonosan u radu imama, a posebno u mjesecu ramazanu, koji je obilovao pojačanim aktivnostima na svim poljima kada su u pitanju sarajevski džemati.

Dr. Dautović se obratio pred novu školsku i mektebsku godinu uputivši važne poruke imamima, kojima je poručio kako za dobrobit mektebske nastave trebaju uložiti još više truda kako bi imali još bolje rezultate na tom polju. Govoreći o misiji i zadaći imama, glavni imam je posebno akcentirao ulogu muallima, kao odgovornih osoba za svoje džemate, džematlije i polaznike mektebske nastave, koja počinje u subotu 09. septembra, upisom u sve mektebe MIZ Sarajevo.

U radnom dijelu seminara zamjenik glavnog imama Malik ef. Šljivo zahvalio se svim sarajevskim imamima, na njihovom predanom radu, a kao posebno značajan podatak zamjenik glavnog imama je istakao kako je u svim džematima MIZ Sarajevo prošle mektebske godine zabilježeno povećanje broja kako upisane, tako i djece na hatmama – završnim ispitima što ohrabruje. Imamima su upućena posljednja uputstva pred početak nove mektebske 2017/2018. godine, nakon čega je glavni imam dr. Dautović ispred VPS službe svim imamima poželio sretan i hajirli početak nove mektebske godine.

Sarajevski imami u posjeti Vijećnici i izložbi Mersada Berbera

U sklopu prvog radnog seminara imami su imali čast i privilegiju da posjete prvu posthumnu retrospektivnu izložbu slika bh. umjetničkog velikana Mersada Berbera pod nazivom “Mersad Berber -Alegorija Bosne” koja je postavljena u holu sarajevske Vijećnice. Na izložbi su postavljena Berberova najvažnija djela, nastala u ciklusima od šezdesetih godina do njegove smrti, a budući da se radi o djelima jednog od najznačajnijih bh. likovnih umjetnika u drugoj polovini 20. stoljeća, sama izložba je ocijenjena kao vjerovatno najvažniji kulturni događaj godine.

Prema riječima stručnih vodiča ova izložba je jedna od najznačajnih likovnih izložbi u zadnjih pola stoljeća, i primjer je sjajnog umjetničkog doživljaja, kondenzovane historije i kulturne baštine naroda Bosne i Hercegovine, ali i jedno svjedočanstvo o dugom i teškom putu kojim je prošao umjetnički velikan Mersad Berber. Mersad Berber dobitnik je 50-ak nagrada, izlagao je u svim većim gradovima svijeta, a relevantni stručnjaci uvrstili su ga među najveće svjetske postklasiciste. Početkom maja u prestižnom “Pera” muzeju u Istanbulu zatvorena je velika retrospektivna izložba slavnog bh. umjetnika Mersada Berbera, koji je umro u oktobru 2012. godine.

Djela ovog umjetnika postavljana su na izložbama u Londonu, Hamburgu, Istanbulu, Chicagu, Abu Dabiju, Moskvi, Madridu, Cirihu i New Yorku. Njegova posljednja važna izložba prije smrti, velika retrospektiva koja je obuhvatila cijeli njegov radni vijek, upriličena je 2009. godine u Barceloni.

Ono što ovu veliku izložbu čini još većom jeste to što se održava u Vijećnici, koja je je vijekovima simbol bh. kulture i baštine, simbol istrajnosti i ponosa građana Sarajava. Ovu priliku su imami iskoristili da u pratnji stručnih vodiča obiđu ovu znamenitu građevinu i njene višenamjenske prostorije. Glavni imam dr. Ferid ef. Dautović je poručio kako će MIZ Sarajevo u narednom periodu u sklopu svojih redovnih seminara za imame, nastojati organizovati posjete i drugim muzejima, znamenitim građevinama i objektima bh. kulturne baštine.

Edin Spahić


  • -

Sarajevski muftiluk pobjednik XIX. sportskih i kulturno-edukativnih susreta imama u Cazinu

Category : SLAJDER-NASLOVNA , VIJESTI

U Cazinu su 19. jula završeni XIX sportski i kulturno-edukativni susreti članova Udruženja ilmijje, odnosno imama i uposlenika Islamske zajednice u BiH, regionu i dijaspori. Ove susrete od 1998. godine organizuje i priprema Udruženje ilmijje, odnosno Odbor za sport Udruženja ilmijje, čija je ideja vodilja bila i ostala druženje i upoznavanje uz neizostavne sportske aktivnosti.

Generalna odlika ovih susreta, sa kojom su saglasni svi učesnici, jeste besprijekorna organizacija i sjajno domaćinstvo za koje su zaslužni kolektiv medrese “Džemaluddin Čaušević” na čelu sa direktorom Salkom Dervićem i Okružni odbor Udruženja ilmijje Bihać na čelu sa Izet ef. Šahinovićem. Domaćini su pripremili bogat kulturno-edukativni sadržaj, kako u Cazinu, tako i na širem području Unsko-sanskog kantona. Pored znamenitosti Cazina i Bihaća pretposljednjeg dana učesnici su obišli Bužim, Vrnograč i Veliku Kladušu, gdje su nakon obilaska šehidskog obilježja u Gradskoj džamiji prodefilovali gradom i nastavili druženje u Kuli Muje Hrnjice.

Sarajevski muftiluk najuspješniji

U okviru sportskog programa XIX susreta održana su takmičenja u futsalu, košarci, odbojci, atletici, stonom tenisu, šahu i streljaštvu. Učesnici su pokazali visok nivo spremnosti, a nakon sublimiranja rezultata najbolji su bili predstavnici Sarajevskog muftiluka, koji su zauzeli prvo mjesto u ukupnom poretku sa 125 osvojenih bodova. Drugoplasirani su bili predstavnici Rijaseta IZ u BiH koji su na sportskim terenima prikupili 101 bod, dok je treće mjesto u ukupnom plasmanu pripalo takmičarima Zeničkog muftiluka sa 90.9 bodova. U odbojci prvo mjesto je pripalo ekipi Rijaseta, pehar u košarci je pripao predstavnicima Tuzlanskog muftijstva, dok su u futsalu i atletici najuspješniji bili predstavnici Zeničkog muftijstva. Kada su u pitanju pojedinačni sportovi, titula prvaka u  šahu je pripala Ajdinu Behlilu (Sarajevski muftiluk), prvak u stonom tenisu je Fadil Maljoki (Rijaset) dok je Harun Hodžić (Sarajevski muftiluk) ponio titulu najboljeg strijelca. Pojedinačne nagrade su pripale i Nerminu Pašaliću (Zenički muftiluk) za najboljeg igrača u futsalu i Velidu Tvrtkoviću (Rijaset) za najboljeg golmana turnira, dok su domaći fudbaleri Bihaćkog muftiluka dobitnici nagrade za fair-play.

Predstavnici Sarajevskog muftijstva predvođeni Elvedin ef. Klisurom su u zaista jakoj konkurenciji  pokazali se kao  najspremniji i najkompletniji, s obzirom da su zabilježili dobre rezultate u svim disciplinama pa će stoga pobjednički pehar XIX. susreta krasiti prostorije Sarajevskog muftijstva. Ekipu Sarajevskog muftijstva su činili imami sa područja svih medžlisa ovog muftijstva a imena šampiona su: Avdo Dedić, Ibrahim Mehić, Kljajić Muhamed, Menfad Drkić, Edin Hamzakadić, Adem Heganović, hfz. Maid Ibrahimović, Naid Kršić, Ajdin Behlil, Aziz Zulum, Abdulah Šemić, Prozo Haris, Eldin Kamenjašević, Harun Hodžić, Mehidin Bešlić i Muris Šehić. Za ovaj rezultat posebna zahvalnost pripada muftiji sarajevskom dr. Enes ef. Ljevakoviću koji je i ranije prepoznavao ovakve i slične aktivnosti, a najbolja zahvalnost za to je pobjednički pehar u vitrinama ovog muftijstva.

Edin Spahić

 


  • -

ZAVRŠEN KURS RUČNOG RADA ”SPASIMO TRADICIJU OD ZABORAVA”

Category : SLAJDER-NASLOVNA , VIJESTI

U Sarajevu je, 08.7.2017.godine, u prostorijama Omladinskog centra Novo Sarajevo, održan završni čas kursa ručnog rada pod nazivom ”Spasimo tradiciju od zaborava” u organizaciji Medžlisa IZ-e Sarajevo, a uz finansijsku podršku Instituta Yunus Emre. Kurs je trajao od 28.februara do 08.jula 2017.godine i u tom periodu polaznice su sticale znanje i vještine izrade bosanskog-punog veza, zlatoveza, bijelog rada, pletenja, krojenja i šivanja. Na završnom času, prisutnim svršenicama kursa obratio se zamjenik glavnog imama Medžlisa IZ-e Sarajevo Malik ef. Šljivo, a  tom prilikom su, za 22 polaznice, podijeljene potvrde o uspiješno završenom kursu. Potvrde, uz čestitke za postignuti uspijeh, svršenicama kursa podijelila je koordinatorica projekta Adna Zulić.

Polaznica kursa Dalila Memiš o kursu je rekla:”Kurs ručnog rada za mene je predstavljao obnovu znanja i vještina naših nana.Bilo mi je zadovoljstvo učiti od Fatime hanume Pandžo dio naše bosanske tradicije koji nisam uspijela naučiti od svoje nene. S kursa sam izašla bogatija za puno novih poznanstava, koja ćemo nadam se održati, pa makar uz dijeljenje novih ideja i crteža ručnih radova”. Sabina Hurić-Tandirović, još jedna od polaznica, prenosi nam svoje iskustvo:”Kroz kurs ručnog rada stekla sam mnogo praktičnog znanja o krojenju i šivenju, vezenju. Značaj kursa je veliki jer sam upoznala nove prijatelje, razmjenjivala ideje i stekla nova znanja. Želim se zahvaliti organizatoru kursa ručnog rada, jer sam se toliko obradovala tom kursu i maksimalno sam se trudila da budem redovna i da proširim svoje znanje”.

 

Pored edukacije, ciljevi kursa bili su i upoznavanje i druženje žena. Vesela i pozitivna atmosfera koja je preovladavala na završnom času, najiskreniji su pokazatelj da su zacrtani ciljevi uspješno realizovani. Oformljena je i FB grupa na kojoj će druženje i razmjena iskustava biti nastavljeni.


  • -

ODRŽAN TRADICIONALNI KONCERT “BAJRAM DOĐE, MIRIŠU AVLIJE”

Category : SLAJDER-NASLOVNA , VIJESTI

Prvog dana Ramazanskog bajrama u dvorani “Doma mladih” Kulturno-sportskog centra Skenderija u Sarajevu, održan je tradicionalni bajramski koncert “Bajram dođe, mirišu avlije”.

Ove godine je Medžlis Islamske zajednice Sarajevu deseti put po redu organizirao bajramski koncert. U prepunoj dvorani “Doma mladih” posjetitelji su imali priliku uživati u izvedbama nekih od najboljih ilahija i kasida.

Organizatori koncerta ove godine su se odlučili na izvjesne promjene u odnosu na prethodne. Na koncertu su nastupili nešto mlađi izvođači među kojima su bili “Mektebski bulbuli”, džematski hor iz Podlugova. Naravno na koncertu su tradicionalno nastupili i neki od iskusnih solista.

Koncert je trajao sat i 45 minuta, a oko 130 učesnika gostima je donijelo ukupno 20 numera iz žanra ilahija i kasida.


NAJAVE

ARHIVA