Category Archives: VIJESTI

  • -

PROF. DR. HILMO NEIMARLIJA GOST REDOVNOG SEMINARA SARAJEVSKIH IMAMA

Category : VIJESTI

U srijedu 18. oktobra 2017. godine u amfiteatru Memorijalnog centra Kovači u Sarajevu, Vjersko-prosvjetna služba MIZ Sarajevo upriličila je održavanje redovnog seminara za sarajevske imame, čiji je gost bio uvaženi prof. dr. Hilmo Neimarlija.
Na samom početku seminara dobrodošlicu imamima je poželio g. Hamdija Hasanović, uposlenik Fonda memorijala nakon čega se obratio glavni imam dr. Ferid ef. Dautović, koji je iskazao čast i zadovoljstvo zbog prisustva posebnog gosta na ovom seminaru, prof. dr. Hilme Neimarlije, koji je rado prihvatio poziv Vjersko-prosvjetne službe da se obrati sarajevskim imamima.

Amfiteatar Memorijalnog centra Kovači

Dr. Neimarlija je govorio o temi “Grad i knjiga”, odnosno o razlozima visokog poštovanja i doživljaja knjige u životu kao i značaju i ulozi grada u civilizaciji islama.
– Islam je pokret i živi od pokreta. U životu islama, kao pokretu i kao kretanju, dva oblika imaju posebnu značajnost: grad i knjiga. Knjiga je, za razliku od svih drugih sredstava, ili kako kažu oruđa-produžetaka ljudskih organa, produžetak ljudske imaginacije i ljudskog uma, ljudskog mišljenja i istodobno osiguranje čovjekovog trajanja preko granica njegovog individualnog zemaljskog trajanja. U njima je, kako kaže stara riječ, pamćenje čovječanstva, istakao je dr. Neimarlija.
– U gradu i u knjizi imamo i nosioce kretanja, ali i izraze kretanja. Razvitak islamskog kretanja, i napredovanje islamskog načina vjerovanja, mišljenja, življenja, jedenja, pijenja, ponašanja, tijesno je povezan sa razvitkom muslimanskih gradova i sa statusom knjige. Vremena razvijanja i nastajanja gradova i vremena pisanja i širenja knjige su vremena muslimanskog napretka, razvitka muslimanske kulture i muslimanskog doprinosa civilizaciji čovječanstva. Ibn Haldun je to egzaktno pokazao predstavljajući vremena dekadencije i njegovo doba, koje je bilo upravo takvo doba, kao doba u kojem su gradovi rušeni, a knjige nestajale i gubile na značaju. Ibn Haldun je preselio na bolji svijet početkom 15. stoljeća, u kojem je Sarajevo postalo gradom zahvaljujući Gazi Husrev-begu. Jedna od bitnih odrednica postajanja Sarajeva gradom bilo je i utemeljenje GHB medrese i uz nju GHB biblioteke, smatra dr. Neimarlija, objašnjavajući da se u gradu odvijaju važne djelatnosti kojima ljudi stječu svoju višu potvrdu:
– Kada je Gazi Husrev-beg utemeljivao Sarajevo kao grad, osigurao je sve temeljne institucije za to da Sarajevo bude grad u punom smislu te riječi, naglasio je dr. Neimarlija, podsjetivši da je vrijeme kada je Gazi Husrev-beg utemeljivao Sarajevo i postavljao temelj biblioteke, bilo vrijeme u kojem su četiri velike svjetske civilizacije bile sličnog položaja: kineska, indijska, islamska i zapadna.
– U njima su gradovi imali manje-više slične funkcije, vjerskih, administrativnih, trgovinskih, ekonomskih i središta obrazovanja i kultura. Prva funkcija je bila dominantna, jer su gradovi nastajali oko hramova, uz njih. U međuvremenu, tokom posljednja četiri stoljeća, promijenila se hijerarhija vrijednosti u strukturama, u životu gradova u tri civilizacije… A pogotovo su gurnute na margine gradova njegove izvorne, religijske funkcije. Samo se s jednom civilizacijom to nije dogodilo, naravno, nije teško pretpostaviti s kojom. A nije zato što su, i primjer Gazi Husrev-bega to pokazuje, u islamu “grad i knjiga išli zajedno”, i zato što je “ozbiljno, odgovorno, visoko razumijevanje islama podrazumijevalo knjige i podrazumijevalo gradove”. Tu vrijednost i tu važnost i jednog i drugog oblika mi smo na negativan način iskusili u našem vremenu. Naravno, imamo dva bolna i teška iskustva: iskustvo rušenja gradova i paljenja knjiga, koje se pozivalo na narod, znamo koji, i imamo rušenje gradova i paljenje knjiga, koje se pozivalo na religiju, znamo koju, rekao je dr. Neimarlija.


U svojoj zaključnoj riječi dr. Neimarlija se dotakao i godišnjice smrti rahmetli Alije Izetbegovića poručivši kako je rahmetli Alija bio čovjek koji je svojim intelektualnim angažmanom, svojim pisanjem a kasnije i političkim angažmanom osvjedočeno se zalagao za izgradnju pravilnog odnosa prema gradu i knjizi.
– Alija Izetbegović je svojim radom i životom potvrdio taj islamski poziv čovjeku da uči i da gradi na ovom svijetu ne zaboravljajući budući svijet, zaključio je dr. Neimarlija poručivši imamima kako imaju odgovornost da čuvaju vrijednost knjige i grada kao visokih dostignuća islamske, ali i svake druge civilizacije.
Seminar je okončan radnim djelom kojim su rukovodili glavni imam dr. Ferid ef. Dautović, zamjenik glavnog imama Malik ef. Šljivo i pomoćnik glavnog imama Elvedin ef. Klisura.
Edin Spahić


  • 0

SARAJEVSKI IMAMI U POSJETI MEMORIJALNOM CENTRU KOVAČI

Category : VIJESTI

U četvrtak 19. oktobra 2017. godine navršava se punih četrnaest godina kako je na ahiret preselio prvi predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine rahmetli Alija Izetbegović. Tim povodom, rukovodstvo MIZ Sarajevo je dan ranije, u srijedu 18.10.2017. godine, upriličilo posjetu Šehidskom mezarju Kovači, gdje su sarajevski imami proučili Ja'sin i dovu svim šehidima Bosne i Hercegovine i rahmetli Aliji Izetbegoviću.

Muzej “Alija Izetbegović”

Bila je to prilika da sarajevski imami posjete i Muzej „Alija Izetbegović“, koji služi kao podsjetnik, ali i kao poruka budućim generacijama. Muzej „Alija izetbegović“, otvoren je tačno četiri godine nakon Predsjednikovog preseljenja na ahiret, 19. oktobra 2007. godine. U staroj utvrdi grada, tačnije u vratničkim kapi kulama Ploča i Širokac, zahvaljujući entuzijastima i poštovaocima lika i djela Alije Izetbegovića, rodio se još jedan spomenik koji uz Šehidsko mezarje „Kovači“ priča stalnu bosansku priču o životu i smrti i borbi dobra protiv zla.

Muzej “Alija Izetbegović”

Imame su sa stalnom postavkom upoznali kustosi Muzeja, koji kroz prezentovanje eksponata iz života rahmetli Alije Izetbegovića svjedoče kako je on čitav svoj život posvetio pravdi i demokratiji, zbog čega je u najtežem vremenu postao simbol časne borbe i beskrajne ljubavi prema svojoj Bosni i Hercegovini, domovini svih onih koji je vole, cijene i prihvataju kao svoju državu.

Šehidsko mezarje Kovači

Glavni imam dr. Ferid ef. Dautović je podsjetio kako su imami nedavno imali čast i priliku obići Vijećnicu i prvu posthumnu retrospektivnu izložbu slika bh. umjetničkog velikana Mersada Berbera pod nazivom “Mersad Berber -Alegorija Bosne” koja je bila postavljena u holu sarajevske Vijećnice, poručivši kako će MIZ Sarajevo i u narednom periodu u sklopu svojih redovnih seminara za imame, nastojati organizovati posjete i drugim muzejima, znamenitim građevinama i objektima bh. kulturne baštine.
Edin Spahić


  • 0

ŽENSKI AKTIVIZAM U DŽEMATU FALETIĆI

Category : VIJESTI

U subotu 16. septembra džemat Faletići organizirao je mevlud za žene. Mevlud se održao u džamiji Hladivode gdje je prisustvovao veliki broj džematlijki. Svojim lijepim glasovima program su uljepšale muallime Medžlisa sarajevskog, Amra Abaz, Enisa Meštrovac, Kerima Karavdić i Dženana Delić. Također, pored muallima učenice mekteba Džejlana Herenda i Emina Muslim su publiku počastile lijepim izvedbama ilahija. Prigodnim predvanjem se obratila mr. Belma Bešlić koja je govorila o značaju hidžre i njenim porukama. Pored mevluda muallima Dženneta Salkić u nedjelju (op. sutra) sa džematlijkama organizira jednodnevnu posjetu Počitelju, tekiji na Buni i Mostaru.


  • -

IZLET SA DŽEMATLIJKAMA U BANJU LUKU

Category : VIJESTI

U subotu 14. oktobra 2017. godine aktivistice Sektora za brak, porodicu i ženski aktivizam Medžlisa IZ-e Sarajevo organizirale su izlet u Banju Luku za hanume iz sarajevskih džemata. U punoj Ferhat-pašinoj džamiji muallime su proučile mevlud, a prisutnima su se u svojstvu domaćina obratili Adnan ef. Jusić i banjalučka koordinatorica Sektora za brak, porodicu i ženski aktivizam pri Medžlisu Fatima Jusić. Izlet je osmišljen kao edukativan i rekreativan program, vid podrške povratničkim džematima, ali i kao idealna prilika da se džematlijke  međusobno upoznaju i druže.

Osim džematlijki iz Sarajeva,  posjeti Banjoj Luci odazvale su se i žene iz Živinica, Doboja i Vogošće, tako da je mevludskom programu prisustvovalo skoro 300 žena i djevojaka. Domaćini Banja Luke, uposlenici Medžlisa, studenti i studentice iz Banje Luke i okolnih gradova te hanume-džematlijke srdačno su i sa oduševljenjem za sve posjetiteljke pripremili doček. Džematlijke su počastili ručkom  i obilazakom Kastela, uz napomene o historijskim i arhitektonskim detaljima o Kastelu i Ferhadiji džamiji. Efendija Jusić istakao je da Bošnjacima u Banjoj Luci ova posjeta puno znači i da su ushićeni kao na dan otvorenja džamije. Također, reakcije izletnica su veoma pozitivne i ispunjene oduševljenjem. Adila Paldum- Hodžić, jedna od posjetiteljki kaže: ”Hvala za predivno proveden dan koji je ispunio i dušu i srce.” Ona, kao i mnoge druge posjetiteljke poželjele su da što prije uslijedi ponovni susret, druženje i izlet uz obećanje Banjoj Luci: ”Doći ćemo ponovo ako Bog da!”

Posjeta je prethodno najavljena Medžlisu i MUP-u Banje Luke, a putovanje je detaljno isplanirano od rezervacije autobusa, polaska sa 11 sabirnih lokacija za 130 žena iz 22 različita džemata, preko programa u toku putovanja i boravka na odmorištima pa sve do povratka u Sarajevo. Za ugodnost pri putovanju te programe u autobusima i džamiji Ferhadiji bilo je zaduženo 12 muallima i aktivistica sarajevskog Medžlisa. U toku putovanja je organizirana humanitarna akcija prikupljanja novčanih sredstava kao podrška radu vrtića ”Pahuljica”, koji je oformljen od strane Muftijstva banjalučkog i Medžlisa IZ-e Banja Luka. Akciji su se odazvale sve putnice iz oba autobusa.

Udobnosti i uspješnosti organizacije izleta uveliko su doprinijeli kvalitetno opremljeni i udobni autobusi firme Centrotrans Eurolines. Izlet je podržala vjersko-prosvjetna služba Medžlisa IZ-e Sarajevo, a za realizaciju i konačan uspjeh programa izleta i mevluda, uz nesebičnu podršku svih prisutnih kolegica posebno je zaslužna muallima Fatima Čeliković- Hodžić.

Izlet je u konačnici ocijenjen kao uspješan, uz želje svih učesnika da se uskoro ponovo okupe.


  • -

LUBINA DŽAMIJA: ODRŽANA TRADICIONALNA VEČER KUR'ANA I ILAHIJA ZA ŽENE

Category : VIJESTI

Džemat Lubine džamije na Vratniku je organizovao tradicionalnu Večer Kur'ana i ilahija za žene.
Učesnice programa su bile sarajevske muallime: hfz. Amira Kadrispahić, Amela Brdar, Amra Abaz, Dženana Delić, Senida Balić i Enisa Meštrovac. Gost predavač je bila prof. dr. Dina Nadarević-Sijamhodžić, profesorica na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Voditeljica programa je bila Alma Hadžić, uposlenica Radija BIR.
Ovo je već sedma uzastopna godina kako Medžlis IZ Sarajevo i džemat Lubine džamije organiziraju Večer Kur'ana i ilahija za žene. Ova manifestacija je bila prva tog tipa na nivou Rijaseta, po čemu je posebna i bitna. Organizatori su željeli da odaju počast našim majkama, nenama, sestrama, kćerkama, pruživši im posebnu priliku da dušu okrijepe slušanjem Kur'ana i ilahija koje uče poznate muallime.
Večer Kur'ana i ilahija za žene je u Lubinoj džamiji okupila brojnu publiku, željnu da napoje duše sa čistog vrela Objave.
Ozarena lica gošći i džematlijki, sestrinska ljubav u srcima i ugodni trenuci druženja su najbolji pokazatelj da je ova manifestacija ne samo ispunila, već i premašila očekivanja organizatora.  Najveće zasluge za ovaj projekat idu pokretačima ideje, muallimi Enisi Meštrovac i njenom suprugu mr. Salihu ef. Meštrovcu, imamu Lubine džamije, koji su uložili veliki trud da sve protekne u najboljem redu.

Preuzeto sa ins.ba


NAJAVE

ARHIVA