Author Archives: MIZ Sarajevo

  • -

PROF. DR. HILMO NEIMARLIJA GOST REDOVNOG SEMINARA SARAJEVSKIH IMAMA

Category : VIJESTI

U srijedu 18. oktobra 2017. godine u amfiteatru Memorijalnog centra Kovači u Sarajevu, Vjersko-prosvjetna služba MIZ Sarajevo upriličila je održavanje redovnog seminara za sarajevske imame, čiji je gost bio uvaženi prof. dr. Hilmo Neimarlija.
Na samom početku seminara dobrodošlicu imamima je poželio g. Hamdija Hasanović, uposlenik Fonda memorijala nakon čega se obratio glavni imam dr. Ferid ef. Dautović, koji je iskazao čast i zadovoljstvo zbog prisustva posebnog gosta na ovom seminaru, prof. dr. Hilme Neimarlije, koji je rado prihvatio poziv Vjersko-prosvjetne službe da se obrati sarajevskim imamima.

Amfiteatar Memorijalnog centra Kovači

Dr. Neimarlija je govorio o temi “Grad i knjiga”, odnosno o razlozima visokog poštovanja i doživljaja knjige u životu kao i značaju i ulozi grada u civilizaciji islama.
– Islam je pokret i živi od pokreta. U životu islama, kao pokretu i kao kretanju, dva oblika imaju posebnu značajnost: grad i knjiga. Knjiga je, za razliku od svih drugih sredstava, ili kako kažu oruđa-produžetaka ljudskih organa, produžetak ljudske imaginacije i ljudskog uma, ljudskog mišljenja i istodobno osiguranje čovjekovog trajanja preko granica njegovog individualnog zemaljskog trajanja. U njima je, kako kaže stara riječ, pamćenje čovječanstva, istakao je dr. Neimarlija.
– U gradu i u knjizi imamo i nosioce kretanja, ali i izraze kretanja. Razvitak islamskog kretanja, i napredovanje islamskog načina vjerovanja, mišljenja, življenja, jedenja, pijenja, ponašanja, tijesno je povezan sa razvitkom muslimanskih gradova i sa statusom knjige. Vremena razvijanja i nastajanja gradova i vremena pisanja i širenja knjige su vremena muslimanskog napretka, razvitka muslimanske kulture i muslimanskog doprinosa civilizaciji čovječanstva. Ibn Haldun je to egzaktno pokazao predstavljajući vremena dekadencije i njegovo doba, koje je bilo upravo takvo doba, kao doba u kojem su gradovi rušeni, a knjige nestajale i gubile na značaju. Ibn Haldun je preselio na bolji svijet početkom 15. stoljeća, u kojem je Sarajevo postalo gradom zahvaljujući Gazi Husrev-begu. Jedna od bitnih odrednica postajanja Sarajeva gradom bilo je i utemeljenje GHB medrese i uz nju GHB biblioteke, smatra dr. Neimarlija, objašnjavajući da se u gradu odvijaju važne djelatnosti kojima ljudi stječu svoju višu potvrdu:
– Kada je Gazi Husrev-beg utemeljivao Sarajevo kao grad, osigurao je sve temeljne institucije za to da Sarajevo bude grad u punom smislu te riječi, naglasio je dr. Neimarlija, podsjetivši da je vrijeme kada je Gazi Husrev-beg utemeljivao Sarajevo i postavljao temelj biblioteke, bilo vrijeme u kojem su četiri velike svjetske civilizacije bile sličnog položaja: kineska, indijska, islamska i zapadna.
– U njima su gradovi imali manje-više slične funkcije, vjerskih, administrativnih, trgovinskih, ekonomskih i središta obrazovanja i kultura. Prva funkcija je bila dominantna, jer su gradovi nastajali oko hramova, uz njih. U međuvremenu, tokom posljednja četiri stoljeća, promijenila se hijerarhija vrijednosti u strukturama, u životu gradova u tri civilizacije… A pogotovo su gurnute na margine gradova njegove izvorne, religijske funkcije. Samo se s jednom civilizacijom to nije dogodilo, naravno, nije teško pretpostaviti s kojom. A nije zato što su, i primjer Gazi Husrev-bega to pokazuje, u islamu “grad i knjiga išli zajedno”, i zato što je “ozbiljno, odgovorno, visoko razumijevanje islama podrazumijevalo knjige i podrazumijevalo gradove”. Tu vrijednost i tu važnost i jednog i drugog oblika mi smo na negativan način iskusili u našem vremenu. Naravno, imamo dva bolna i teška iskustva: iskustvo rušenja gradova i paljenja knjiga, koje se pozivalo na narod, znamo koji, i imamo rušenje gradova i paljenje knjiga, koje se pozivalo na religiju, znamo koju, rekao je dr. Neimarlija.


U svojoj zaključnoj riječi dr. Neimarlija se dotakao i godišnjice smrti rahmetli Alije Izetbegovića poručivši kako je rahmetli Alija bio čovjek koji je svojim intelektualnim angažmanom, svojim pisanjem a kasnije i političkim angažmanom osvjedočeno se zalagao za izgradnju pravilnog odnosa prema gradu i knjizi.
– Alija Izetbegović je svojim radom i životom potvrdio taj islamski poziv čovjeku da uči i da gradi na ovom svijetu ne zaboravljajući budući svijet, zaključio je dr. Neimarlija poručivši imamima kako imaju odgovornost da čuvaju vrijednost knjige i grada kao visokih dostignuća islamske, ali i svake druge civilizacije.
Seminar je okončan radnim djelom kojim su rukovodili glavni imam dr. Ferid ef. Dautović, zamjenik glavnog imama Malik ef. Šljivo i pomoćnik glavnog imama Elvedin ef. Klisura.
Edin Spahić


  • 0

SARAJEVSKI IMAMI U POSJETI MEMORIJALNOM CENTRU KOVAČI

Category : VIJESTI

U četvrtak 19. oktobra 2017. godine navršava se punih četrnaest godina kako je na ahiret preselio prvi predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine rahmetli Alija Izetbegović. Tim povodom, rukovodstvo MIZ Sarajevo je dan ranije, u srijedu 18.10.2017. godine, upriličilo posjetu Šehidskom mezarju Kovači, gdje su sarajevski imami proučili Ja'sin i dovu svim šehidima Bosne i Hercegovine i rahmetli Aliji Izetbegoviću.

Muzej “Alija Izetbegović”

Bila je to prilika da sarajevski imami posjete i Muzej „Alija Izetbegović“, koji služi kao podsjetnik, ali i kao poruka budućim generacijama. Muzej „Alija izetbegović“, otvoren je tačno četiri godine nakon Predsjednikovog preseljenja na ahiret, 19. oktobra 2007. godine. U staroj utvrdi grada, tačnije u vratničkim kapi kulama Ploča i Širokac, zahvaljujući entuzijastima i poštovaocima lika i djela Alije Izetbegovića, rodio se još jedan spomenik koji uz Šehidsko mezarje „Kovači“ priča stalnu bosansku priču o životu i smrti i borbi dobra protiv zla.

Muzej “Alija Izetbegović”

Imame su sa stalnom postavkom upoznali kustosi Muzeja, koji kroz prezentovanje eksponata iz života rahmetli Alije Izetbegovića svjedoče kako je on čitav svoj život posvetio pravdi i demokratiji, zbog čega je u najtežem vremenu postao simbol časne borbe i beskrajne ljubavi prema svojoj Bosni i Hercegovini, domovini svih onih koji je vole, cijene i prihvataju kao svoju državu.

Šehidsko mezarje Kovači

Glavni imam dr. Ferid ef. Dautović je podsjetio kako su imami nedavno imali čast i priliku obići Vijećnicu i prvu posthumnu retrospektivnu izložbu slika bh. umjetničkog velikana Mersada Berbera pod nazivom “Mersad Berber -Alegorija Bosne” koja je bila postavljena u holu sarajevske Vijećnice, poručivši kako će MIZ Sarajevo i u narednom periodu u sklopu svojih redovnih seminara za imame, nastojati organizovati posjete i drugim muzejima, znamenitim građevinama i objektima bh. kulturne baštine.
Edin Spahić


  • 0

ŽENSKI AKTIVIZAM U DŽEMATU FALETIĆI

Category : VIJESTI

U subotu 16. septembra džemat Faletići organizirao je mevlud za žene. Mevlud se održao u džamiji Hladivode gdje je prisustvovao veliki broj džematlijki. Svojim lijepim glasovima program su uljepšale muallime Medžlisa sarajevskog, Amra Abaz, Enisa Meštrovac, Kerima Karavdić i Dženana Delić. Također, pored muallima učenice mekteba Džejlana Herenda i Emina Muslim su publiku počastile lijepim izvedbama ilahija. Prigodnim predvanjem se obratila mr. Belma Bešlić koja je govorila o značaju hidžre i njenim porukama. Pored mevluda muallima Dženneta Salkić u nedjelju (op. sutra) sa džematlijkama organizira jednodnevnu posjetu Počitelju, tekiji na Buni i Mostaru.


  • -

IZLET SA DŽEMATLIJKAMA U BANJU LUKU

Category : VIJESTI

U subotu 14. oktobra 2017. godine aktivistice Sektora za brak, porodicu i ženski aktivizam Medžlisa IZ-e Sarajevo organizirale su izlet u Banju Luku za hanume iz sarajevskih džemata. U punoj Ferhat-pašinoj džamiji muallime su proučile mevlud, a prisutnima su se u svojstvu domaćina obratili Adnan ef. Jusić i banjalučka koordinatorica Sektora za brak, porodicu i ženski aktivizam pri Medžlisu Fatima Jusić. Izlet je osmišljen kao edukativan i rekreativan program, vid podrške povratničkim džematima, ali i kao idealna prilika da se džematlijke  međusobno upoznaju i druže.

Osim džematlijki iz Sarajeva,  posjeti Banjoj Luci odazvale su se i žene iz Živinica, Doboja i Vogošće, tako da je mevludskom programu prisustvovalo skoro 300 žena i djevojaka. Domaćini Banja Luke, uposlenici Medžlisa, studenti i studentice iz Banje Luke i okolnih gradova te hanume-džematlijke srdačno su i sa oduševljenjem za sve posjetiteljke pripremili doček. Džematlijke su počastili ručkom  i obilazakom Kastela, uz napomene o historijskim i arhitektonskim detaljima o Kastelu i Ferhadiji džamiji. Efendija Jusić istakao je da Bošnjacima u Banjoj Luci ova posjeta puno znači i da su ushićeni kao na dan otvorenja džamije. Također, reakcije izletnica su veoma pozitivne i ispunjene oduševljenjem. Adila Paldum- Hodžić, jedna od posjetiteljki kaže: ”Hvala za predivno proveden dan koji je ispunio i dušu i srce.” Ona, kao i mnoge druge posjetiteljke poželjele su da što prije uslijedi ponovni susret, druženje i izlet uz obećanje Banjoj Luci: ”Doći ćemo ponovo ako Bog da!”

Posjeta je prethodno najavljena Medžlisu i MUP-u Banje Luke, a putovanje je detaljno isplanirano od rezervacije autobusa, polaska sa 11 sabirnih lokacija za 130 žena iz 22 različita džemata, preko programa u toku putovanja i boravka na odmorištima pa sve do povratka u Sarajevo. Za ugodnost pri putovanju te programe u autobusima i džamiji Ferhadiji bilo je zaduženo 12 muallima i aktivistica sarajevskog Medžlisa. U toku putovanja je organizirana humanitarna akcija prikupljanja novčanih sredstava kao podrška radu vrtića ”Pahuljica”, koji je oformljen od strane Muftijstva banjalučkog i Medžlisa IZ-e Banja Luka. Akciji su se odazvale sve putnice iz oba autobusa.

Udobnosti i uspješnosti organizacije izleta uveliko su doprinijeli kvalitetno opremljeni i udobni autobusi firme Centrotrans Eurolines. Izlet je podržala vjersko-prosvjetna služba Medžlisa IZ-e Sarajevo, a za realizaciju i konačan uspjeh programa izleta i mevluda, uz nesebičnu podršku svih prisutnih kolegica posebno je zaslužna muallima Fatima Čeliković- Hodžić.

Izlet je u konačnici ocijenjen kao uspješan, uz želje svih učesnika da se uskoro ponovo okupe.


  • -

OBRAZOVANJE, ODGOJ I TRAŽENJE ZNANJA

Category : HUTBE

Zahvala pripada Uzvišenom Stvoritelju, Objavitelju Knjige, Sveznajućem. Mir i spas, salavat i selam, učitelju svih svjetova i pečatu poslanika Muhammedu, časnoj porodici njegovoj, vrlim ashabima i svim čestitim ljudima do Sudnjega dana. Svjedočimo da nema boga osim Allaha, Jednog i Jedinog, i svjedočimo da je Muhammed Njegov rob i Njegov Poslanik. Gospodaru, čuvaj nam ovo svjedočanstvo i znanje u srcima našim, počasti nas da ih živimo u svojim životima i sa njima uđemo u Džennet – vječnu milost Tvoju.

Stoljećima su učeni – ulema govorili:

„Ako želiš dobra ovog svijeta – dunjaluka onda nauku traži! Ako želiš dobra vječnoga života – ahireta onda nauku traži! Ako želiš dobra i dunjaluka i ahireta onda nauku traži!“

Znanje je temeljna vrijednost islama – našeg odnosa prema Uzvišenom Stvoritelju. On Uzvišeni kaže:

فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلاَّ اللهُ

Znaj da nema boga osim Allaha…

Nauka je put na koji nas poziva Stvoritelj i Njegov Poslanik, s.a.v.s., a neznanje je tmina i močvara iz koje dolazi svako zlo. Na stablu neznanja samo zlo uspjeti može, a na stablu znanja raste svako dobro od kojeg korist imaju svi ljudi.

Poslanik, s.a.v.s., kaže:

مَنْ سَلَكَ طَرِيقًا يَلْتَمِسُ فِيهِ عِلْمًا سَهَّلَ اللهُ لَهُ بِهِ طَريِقًا إِلىَ الَجنَّةِ

Ko krene na putem traženja znanja – Allah mu olakša put do Dženneta.

Put do spasa – Dženneta, ali i do sreće na ovome svijetu, zadovoljstva i ispunjenosti smislom, ide isključivo preko znanja. Neznalica je samom sebi neprijatelj, pa je besmisleno očekivati da nekome bude prijatelj.

Znanje s obzirom na relacije može biti znanje o Uzvišenom Stvoritelju, Njegovoj vjeri i znanje o svemu što je On Svemogući stvorio. U vremenu koje živimo ozbiljno moramo preispitivati naše individualne, ali i institucionalne odgovore na nužnost jačanja svih oblika znanja.

Naravno, znanje o Stvoritelju, Allahu, dž.š., temeljno je znanje i u onoj mjeri u kojoj je spoznaja Njega prisutna u toj mjeri će se oplemeniti i druge informacije, spoznanje i znanja. Svjedočiti će Njegovo postojanje i poslanstvo poslanika samo osoba koja ima znanje utemeljeno na zdravom razumu i daru Objave. Namaz će obaviti i pred Stvoritelja stati, postiti, zekjat davati, roditelje poštovati i društveno koristan biti ne onaj koji zna propise, već onaj koji zna pred Koga staje u svome namazu i radi Čijeg zadovoljstva čini sva spomenuta dobra.

Jačanje znanja o Allahu najbolji je način da muslimani i muslimanke pristupe i znanju o vjeri i znanju o svemu stvorenom te kroz nauku i obrazovanje ispune misiju prenošenja vrijednosti čitavom svijetu. Vjerske nauke, društvene, humanističke i prirodne nauke moraju biti oplemenjene suštinom ljudskog života I temeljnom vrijednošću, a to je veza sa Uzvišenim Gospodarom i svijest da smo Njegovi i da se Njemu u konačnici vraćamo. Osoba koja ima svijest da Uzvišeni sve vidi i svemu je svjedok neće zloupotrijebiti nauku već će radi Božijeg zadovoljstva, a u interesu činjenja dobra svim ljudima i odgovornog odnosa prema svijetu u kojem živi učiti, čitati, razmišljati, izučavati, istraživati, poučavati i koristiti znanja i spoznaje iz svih naučnih oblasti. Tek kada ovo razumijemo jasna nam je poruka posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda, s.a.v.s., koji kaže:

اللهُمَّ إنِّي أسألُكَ عِلْماً نَافِعاً، وَأعُوذُ بِكَ مِنْ عِلْمٍ لا يَنْفَعُ

Gospodaru moj, molim Te daruj mi korisno znanje i Tebe molim zaštiti me od znanja koje ne koristi.

Obrazovanje i odgoj obaveza su naše generacije prema generaciji koja dolazi. Naši mektebi, medrese i fakulteti, ali i obrazovni sistem naše domovine Bosne i Hercegovine, moraju biti izraz krajnje odgovornosti i svijesti, vrhunac naših mogućnosti u institucionalnom pružanju nauke i odgoja i nikada ne smiju biti zanemareni u smislu pažnje društva, zajednice i svih onih koji zajednici i društvu pripadaju. Kao što je neznalica samom sebi neprijatelj tako su i društvo i zajednica bez znanja u punini ove riječi osuđeni na trajna lutanja, sve dublju korupciju i slabe šanse da se iznesu sa izazovima koje vrijeme sa sobom nosi. U ovom procesu, hajratu – trajnom dobru svi koji žele mogu pronaći svoju ulogu, dati svoj doprinos i ojačati sistem obrazovanja i odgoja svoje zajednice i društva kako bi svjetla lica izašli pred svoga Stvoritelja i pokazali da istinski pripadaju zajednici vrijednosti Ummetu Muhammeda, s.a.v.s.

U konačnici najbitnije je odvažiti se, otvoriti svoj um i srce znanju, jer dvojica nikada neće naučiti onaj koji se stidi i onaj koji je ohol. Naša povjest nam govori da smo bili u blagostanju dok je pristup životu poznat kao طلب العلم „traženje znanja“ bio stil života muslimanskih zajednica, kada su sadržaji nauke i odgoja bili kontinuirano nuđeni u džamijama, medresama i učilištima, a da su dekadencija, zaostajanje i slabost došli kada se od ovog stila udaljilo. Danas, taj se pristup promovira kroz akademsko obrazovanje – koncept cjeloživotnog učenja kao jedno od bitnih dostignuća savremenog obrazovanja u svijetu.

Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, institucija Islamske zajednice i Univerziteta u Sarajevu, povodom 40 godina od svoga osnivanja želi se zahvaliti dragome Bogu prije svega što desetljećima nosimo emanet znanja u našem društvu, a zatim zahvaliti svim čestitim ljudima naše zajednice i društva bez čije podrške svoju misiju ne bi mogli ispunjavati. Nastavićemo, uz Božiju pomoć, širiti znanje o Stvoritelju, Njegovoj vjeri i oplemenjivati naše društvo i zajednicu svim neophodnim znanjima kako bi kroz vrijednosti islama živjeli sretno i prosperitetno u našoj domovini Bosni i Hercegovini. Ne sumnjamo ni najmanje da ćemo na ovome putu istine i dobra naći saputnike i pomagače kako bi „traženje znanja“ ostalo naš stil života, a svijest o Stvoritelju bila temeljna vrijednost našeg odgoja i obrazovanja.

Molimo Te Uzvišeni Gospodaru da na ovome putu damo svi svoj doprinos kod Tebe primljen.

Počasti nas korisnim znanjem i nadahni nas da znanje koristimo za dobro svih ljudi, a zaštiti nas od zablude i obmana bilo koje vrste.

Uzvišeni Allahu, neka nam znanje bude dokaz predanosti Tebi i želje da Tvoje zadovoljstvo postignemo. Sačuvaj nas od svakoga zla, a posebno od zla zablude, oholosti i nasilja.

Sarajevo, 27.9.2017.

doc. dr. hfz. Kenan Musić


NAJAVE

ARHIVA